сряда, 24 април 2024 г.

Велики червени депутати бранят конституцията си

Депутати от 7-ото ВНС излязоха с декларация срещу опитите на ПП ГЕРБ да заличат Българската конституция, предаде Агенция „Фокус“. Декларацията е по повод предложението на ГЕРБ за нова Конституция и свикване на ВНС.

Документът бе приет по време на среща, организирана от кандидата за председател на БСП Корнелия Нинова с около 50 народни представители от БСП в 7-ото ВНС, сред които бяха  Нешка Робева, проф. Стефан Стоилов, Румен Воденичаров, проф. Петър-Емил Митев, Георги Константинов, Красимир Премянов, Александър Томов, проф. Петър Башикаров и други.

На срещата Корнелия Нинова обяви, че БСП няма да дадат подписи и да участват в преговори за Конституцията. Снимка: интернет

„Ние, народните, представители от Седмото Велико Народно събрание, водени от разбирането, че на 12 юли 1991 г., с приемането на Конституцията, изпълнихме своя исторически дълг към българското общество и държавност, установявайки република с парламентарно управление, в която цялата държавна власт произтича от народа; Отчитайки международното признание, което получи българската конституция; Съзнавайки отговорността за опазването на политическия плурализъм и демокрацията и основните права на гражданите; Потвърждавайки верността си към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, равенство, справедливост и търпимост; Твърдо решени да отстояваме бъдещето на България като демократична правова и социална държава – единствен гарант за просперитет, заявяваме, че: категорично се противопоставяме на опитите на ПП ГЕРБ и присъдружните им организации да заличат действащата българска Конституция“, се посочва в декларацията.

В документа се посочва още, че на България не е необходима нова конституция, а управление, което най-сетне да изпълни повелите на сегашната.

„Антени“ припомня, се сега действащата конституция бе приета от седмото ВНС, в което БСП имаше абсолютно мнозинство.

По-късно Корнелия Нинова обяви, че БСП няма да дадат подписи и да участват в преговори за Конституцията

„Няма да участваме в преговори за Конституцията, няма да даваме подписи за тези 120, необходими за внасяне на законопроекта и няма да подкрепим с гласове тези необходими 160, за да се свика Велико народно събрание“, заяви Нинова.

От БСП са категорични, че този парламент и това правителство са изчерпани. „На финала на този мандат без сериозно обществено доверие не може да обсъжда и решава този въпрос“, смята Нинова.

„Това не е промяна на модела, който се очаква от обществото, а подмяна на въпроса, за да се печели време от управляващите. Няма да станем съучастници в този процес“, категорична бе Корнелия Нинова, която увери, че парламентарната група на партията ѝ е абсолютно консолидирана по темата.

Лидерът на БСП опроверга думите на Веселин Марешки, според когото тя е провела среща с посланик на западна държава в София, на която е променила позицията си по темата. „Категорично не! Никой не ме е канил, не съм се срещала с никого“, заяви тя.

Според нея провелите се политически консултации между партиите в управляващата коалиция за промени в основния закон са по-скоро преговори, защото на тях „Обединени патриоти“ са поставили ясни условия. „Или ще приемете нашите предложения, или няма да дадем подписи. ГЕРБ по същество не приемат някои предложения и не биха ги подкрепили, но биха направили компромис, само и само да има подписи“, смята Корнелия Нинова.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html