петък, 19 април 2024 г.

Борисов: Открихме Линия 3 на „най-красивото и най-евтиното“ метро в Европа

Част от новата линия на метрото. Снимка: OFFNews/Ирина Евгениева

Линия 3 на столичното метро беше открита днес от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Haимeнoвaниятa нa oceмтe нoви cтaнции ca „Xaджи Димитъp“, „Teaтpaлнa“ нa Teaтъp Coфия, „Opлoв мocт“, „Πaтpиapx Eвтимий“, „HДK-2“, „Meдицинcĸи yнивepcитeт“, бyл. „Бългapия“ и „Kpacнo ceлo“. Те посочват и местата, на които се намират спирките.

Дo ĸpaя нa гoдинa щe зaпoчнe и изпoлзвaнeтo нa дpyгитe 4 cтaнции по Линия 3 от „Красно село” до Околовръстния път при „Горна баня”. Новият участък има връзки с другите две метролинии при НДК и на Софийския университет.

Кметицата обяви, че общината е обещала пари за следващия участък от метрото – „Цариградско шосе“ през “Арена Армеец“ до район Слатина.

Няколко десетки протестиращи се събраха на демонстрация пред метростанцията на Медицински университет със скандирания „Оставка“. Те не бяха допуснати до церемонията и не се стигна до сблъсъци.

Борисов за Линия 3: Най-хубавото метро в Европа

Премиерът не беше на откриването, но се включи по Фейсбук, където изтъкна, че българското метро било „най-красивото и евтиното в Европа“. Цялото изказването на Бойко Борисов може да прочетете по-долу:

„От днес пускаме в движение третия лъч на метрото. Трасето от бул. „Владимир Вазов“ до „Красно село“ е 8 километра. По него са изградени 8 нови, модерни и красиви станции, на които са поставени и стъклени прегради срещу инциденти, които ще разделят пероните и влака. С огромни инвестиции само за 11 години дължината на метрото се увеличи с близо 40 км.

Нашето метро е най-красивото и най-евтиното в Европа. Цял подземен град и лесна връзка между всички точки на София. Строим еднакво качествено както в Европа, но за много по-ниска цена. Затова като някой ми заговори за корупция в България – аз му показвам метрото. Това бе най-трудната отсечка на подземната железопътна линия в столицата. По сложни терени се строят и Южната дъга на София, магистралите „Хемус“, „Струма“ и „Европа“ и газопроводите.

Но ние няма да се откажем. Защото нашата сила е в действията. Останалите могат само да говорят. Затова преди нас имаше само 10 км метро и магистрала до Правец. Призовавам всички да пазят и ценят новата придобивка, защото тя не е даденост.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html