петък, 19 април 2024 г.

2 години след трагедията в Своге – 20 загинали и 2 милиарда за „Трейс“

Автобусът след трагедията в Своге. Снимка: Денислав Стойчев

Днес, 25 август 2020 г., се навършват точно 2 години от трагедията в Своге, където живота си загубиха 20 души, а 10 други бяха тежко ранени при катастрофата. Тогава при опит за завой автобус с пътници, връщащи се от манастира „Седемте престола“, губи контрол, удря две коли и изхвърча в дерето.

Осъдени няма. Виновни няма. Има само една фирма, която е взела 23 милиона евро за ремонт на пътя едва 2 години преди това. Освен тези пари, досега „Трейс Груп Холд“ е погълнала 2 милиарда от държавата, за да строи пътища със съмнително, а понякога направо убийствено качество.

В края на юли тази година прокуратурата най-сетне предяви обвинение срещу шестима души за ужасната трагедия. Основен обвиняем към момента е шофьорът на автобуса Григор Григоров, тъй като е карал с 53 км в час при ограничение 40. Незначително превишение на скоростта, което много вероятно е нямало да доведе до инцидента, ако строителите и надзорът са си свършили както трябва работата. А те не са.

Оставили са си ръцете, а след това и труповете на 20 невинни българи

„Не знаех дали съм жива, какво се случва. Виждах телата на хората, багажа, обърнатия рейс. Видях тялото на съпруга си, беше безжизнено. Лекарите ми казаха тогава, че нищо не може да се направи“, споделя пред bTV Стефка Григорова, която губи съпруга си след 33 г. брак. Тя е категорична, че не е имало сила на света, която в този момент да спре автобуса да излети от пътя – той просто се плъзгал като шейна по асфалта.

Асфалт, който не е бил точно асфалт. Експертиза доказа, че „Трейс“, която от години лапа като топъл хляб обществени поръчки за милиарди левове, е спестила от материалите за пътя. Нещо, което е щяло да ѝ струва жълти стотинки на фона на огромните ѝ печалби.

Настилката не е била направена с натрошени камъни, а с варовик. Все едно в кекс да сложите вода вместо мляко. Резултатът е път, на който по-скоро може да карате кънки за лед отколкото автомобил, камо ли автобус. Предпазната мантинела също не е била според изискванията – вместо стоманени предпазни огради с висока способност на задържане са сложени такива, които едва биха удържали и автомобил. Пътят също така не е бил уширен и отводнен, нито пък е имал тротоар.

Мантинелата на пътя край Своге. Снимка: БГНЕС

Затова с обвинение са и петима души – Б. Иванов, С. Трифонов, И. Иванов, М. Т. и С. Попниколова. Те са заемали следните длъжности: ръководител екип и изпълнителен директор на фирмата-изпълнител „Трейс София“ ЕАД, началник на Асфалтова база „Костинброд“, технически ръководител, строителен инженер и директор на дирекция в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Смята се, че през 2014 г. на път II-16 „Мездра – Елисейна – Своге“ те са нарушили изискванията за добро качество на ремонта.

Тепърва предстои делото да се точи с години по съдилищата, а накрая, както става в подобни случаи, да се получат 2-3 условни присъди и кой откъде е. Дано не се случи отново така. Но нали си знаем „независимата“ съдебна система и прокуратура.

От 17 април 2019 с обвинение са и тогавашните членове на Управителния съвет на АПИ Дончо Атанасов и Светослав Глосов за неизпълнение на служебните си задължения. Те са направили възможно „Трейс“ да не извърши ремонт на опасния път за своя сметка, което е създало опасност за шофьорите.

Към момента пътят е ремонтирам наново, но според местните жители той продължава да бъде все така опасен. От Европейския център за транспортни политики също признават, че се срещат опасни участъци, но пари за рехабилитация няма.

Коя е „Трейс Груп Холд“ АД – любимката на властта?

Развоят от делото надали касае фирмата и нейния собственик Николай Михайлов. От години насам компанията е любимка на властта и е най-големият строител на пътища в държавата. От създаването си насам фирми, свързани с „Трейс“ и собственика ѝ, са гушнали над 2 милиарда лева от обществени поръчки, финансирани от Европа и от нашия бюджет.

Поръчки със спорно качество на изпълнението. Освен пътя до Своге „Трейс“ е печално известна и с ужасно некачественото изпълнение на магистралата между Пловдив и Стара Загора. При това магистрала е твърде силно казано, защото от 2 години по вълните от асфалт може да се кара сърф. Затова и движението в участъка Чирпан – Стара Загора от км 168 до км 208 е ограничено до скорост от 90 км. След похарчени 182 милиона лева за изграждането му.

Ограничението на скоростта трябваше да отпадне още миналата година. Но на 29 февруари 2020 г. Бойко Борисов заяви, че то щяло да остане най-много още 2 години. Само трябва да се намерят преди това едни 120 милиона лева (минимум) от нашия джоб, с които да ремонтираме ремонта на ремонта. Класика.

Тези и редица други по-малки скандали с качеството на работата на „Трейс“ не спират фирмата да е шампион по усвояване на едни пари от обществени поръчки. Сред причините за това може да предположим е и участието на редица политици като акционери в „Трейс“.

Нещо, което най-малкото би било сметнато за конфликт на интереси в Западна Европа, тук е нормално. През годините акционери в строителната компания са били Румен Порожанов, Михаил Миков, Антон Кутев, бивши шефове на одит на европейските средства и държавната комисия по финансов надзор, Борислав Цеков от НДСВ, бивш съветник на президента Румен Радев, правосъдният министър Данаил Кирилов, бившият енергиен министър Трайчо Трайков и много други лица от властта.

Автобусът от трагедията в Своге. Снимка: БГНЕС

Фирмата също така си купува обществен и медиен комфорт чрез своята фондация „Трейс за хората“. Тя раздава над милион лева (1,9% от печалбата ѝ на гърба на данъкоплатеца) за различни културни и образователни проекти, с които цели да изчисти имиджа си. Сред бенефициентите ѝ могат да бъдат видени Станислав Памукчиев, Лиляна Стефанова, Стоян Денчев, Иван Гранитски, Антон Дончев, Стефка Костадинова и други. Няма да навлизаме в дълбочина относно качеството на културните ѝ инициативи.

Дъжд от пари

2 години след смъртта на 20 души при трагедията в Своге и молбите на близките им за справедливост керванът с обществени поръчки за „Трейс“ си върви:

– На 29 юли 2020 тя приключи ремонта на железопътен участък Скутаре-Оризово за 69 милиона лева;

– На 29 май 2020 г. започна разширяването на столичния булевард „Тодор Каблешков“ срещу 11 милиона лева;

– На 25 април 2020 г. стартира 3 етап на ремонта на бул. „България“ в София по договор от 2018 г. срещу 13.8 милиона лева;

– На 20 март 2020 г. бе подписан договор за модернизация на железопътен възел Пловдив срещу 89 милиона лева без ДДС;

– На 24 февруари бе подписан договор за възстановяване на гара Ястребово срещу 6,7 милиона лева без ДДС.

Николай Михайлов. Снимка: nmihaylov.com

Това са само една мъничка част от завършените или възложените поръчки на „Трейс“ за 2020 г. Тепърва предстоят да завършат метростанциите от третия лъч на метрото – Орлов мост, „Театрална“ и „Хаджи Димитър“. Да изпълнят 4-годишния си договор за поддържане на пътищата в област Ловеч. И да ремонтират пътищата в община Стара Загора.

Преди това през тях са минали множество обществени поръчки за стотици милиони: като жп линията Пловдив-Бургас за 380 милиона лева, връзката на магистрала „Хемус“ и София, поддържането на магистрала „Люлин“, лот от Околовръстното шосе на София и много други.

Всички те след ужасната трагедия край Своге. Дали „Трейс“ е започнала да си върши работата качествено? Само може да се молим. А дали прокуратурата ще започне да върши своята работа качествено? Само може да се надяваме.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html