четвъртък, 18 април 2024 г.

Тревога в Москва: България се отказва от руския газ

Руските медии отделят значително място на срещата в Атина между премиерите на България и Гърция и покупката от страна на „Булгартрансгаз“ на 20 процента от терминала в Александруполис за доставка на втечнен газ. Според Москва, това е ясен знак, че страната ни е започнала процес на отказ от руския газ. „Самия факт, че договорът се подписва от двамата премиери е достатъчно показателен за неговата значимост, пише РИА Новости.  Работата на терминала ще позволи на България постепенно да се откаже от руския газ и да премине изцяло на втечнен. Още повече, че през март България успя да договори с „Газпром“ 40% по-ниска цена в новия договор. Тогава Борисов нарееч тези условия „подарък за страната“, а министърът на енергетиката Теенужка Петкова благодари на ЕС за помощта при преговорите с руския газов монополист.

Други издания посочват, че България вече е намалила покупката на руска газ на 500 милиона кубика, които са доставени чрез гръцкия терминал. Големият проблем за Русия тепърва предстои, пише lenta.ru. От основните клиенти на „Газпром“ в Европа, само четири страни нямат пряк достъп до втечнен газ – Сърбия, Унгария, Чехия и Австрия. Те нямат излаз на море, но последните три страни са много добре интегрирани в европейската газопреносна мрежа и за тях няма да бъде проблем да получават газ от България, Гърция или Северна Европа, тревожи се авторитетният сайт.

Други информационни издания посочват, че гръцкият премиер Мицотакис е дал ясен знак, че страната му иска да превърне терминала в Александруполис в енергиен център от световен мащаб. Гърция ще купува втечнен газ от цял свят, включително и от САЩ, които вече изразиха интерес да инвестират в терминала и неговото развитие. Предполага се, че през него годишно ще преминават 5,5 милиарда кубически метра газ годишно.

„Комерсант“ посочва още един проблем за Русия, освен строителството на терминала. „Турция наскоро откри огромни залежи от газ в Черно море. Доставките от него ще започнат през 2023 година и ще позволят на страната да съкрати рязко вноса на газ, включително от Русия. А той и без това за една година бе намаляван няколко пъти“, коментира вестникът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html