петък, 19 април 2024 г.

Рекордите обичат Левандовски

„Байерн“ (Мюнхен) спечели Шампионската лига след успеха във финала над ПСЖ с 1:0 и приключи сезона със знаменит требъл, а звездата на тима Роберт Левандовски може да се похвали с няколко впечатляващи постижения.

Полският национал заби 55 гола във всички турнири, като никой играч от петте водещи първенства на континента не е вкарал повече попадения от него.

Лева остави след себе си Чиро Имобиле от „Лацио“ (39 гола) и Кристиано Роналдо от „Ювентус“ (37 гола). Челната петица допълват Ромелу Лукаку от „Интер“ и Тимо Вернер от „РБ Лайпциг“ с по 34 точни изстрела.

Левандовски е първият футболист, който печели требъл и става голмайстор на всички състезания, в които е участвал през сезона. Той реализира 34 попадения в Бундеслигата, 6 в турнира за Купата на Германия и 15 в Шампионската лига.

И още нещо – 32-годишният нападател се разписа във всеки от мачовете си в ШЛ през кампанията, с изключение на финала. Срещу ПСЖ той прекъсна серията си от 9 срещи, в които неизменно намираше противниковата мрежа. С 15-те си гола в турнира Лева остана на две попадения от рекорда на Роналдо от сезон 2013/14. Тогава обаче португалецът изигра повече мачове.

Полякът вдигна трофея от ШЛ за първи път. Любопитното е, че единственият му предишен финал през 2013 г. като футболист на „Борусия“ (Дортмунд) беше точно срещу „Байерн“. Тогава баварците се наложиха с 2:1 на „Уембли“.

След финала треньорът на „Байерн“ Ханзи Флик отдаде заслуженото и на вратаря Мануел Нойер. „Мачът се игра на много висока скорост, а положения имаше и пред двете врати. Ние разполагаме с най-добрия вратар в света и в някои ситуации именно той ни спаси. Мнозина се чудеха как ще се справим с впечатляващата атака на ПСЖ, но мисля, че в защита бяхме на отлично ниво. Отборът подходи по най-правилния начин и беше приятно да се наблюдава отстрани как действаме“, сподели Флик.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html