петък, 26 април 2024 г.

Списъкът с отровените критици на Кремъл

 

Снимка: Дойче Веле

 

И Навални ли беше отровен? Политици, журналисти, бизнесмени, тайни агенти: списъкът с критиците на Кремъл, които са били отровени, е дълъг. „Дойче Веле“ припомня някои от най-известните случаи:

Ако се потвърди предположението, че Алексей Навални е бил отровен, това ще бъде втори подобен инцидент с него в рамките на една година. През лятото на 2019 Навални вече веднъж влезе в болница заради „остра алергична реакция“, която според лекарите може да е била предизвикана от отровни вещества.

В Англия се заговори за поне 14 съмнителни смъртни случая на починали руски опозиционери или хора, свързани с тайните служби. Факт е, че новата руска история – както впрочем и по-старата – изобилства от случаи на отровителство. Нека си припомним някои от тях.

 

Пьотър Верзилов: „Сходна симптоматика с Навални“

Пьотър Верзилов, снимка: Дойче Веле

На 11 септември 2018 година на Пьотър Верзилов внезапно му прилошава. Той е издател на онлайн списанието „Медиазона“ и участва в популярната пънкарска група „Пуси Райът“. Верзилов прекарва няколко дни в интензивното отделение на една московска болница, след което е преместен в реномираната клиника „Шарите“ в Берлин. Според германските лекари Верзилов е бил отровен. С какво точно вещество обаче – това специалистите не успели да установят. Твърди се, че московските лекари тайно споделили с близките му, че веществото било атропин. Самият Верзилов смята, че са го отровили като отмъщение за неговото разследване на убийството на трима руски журналисти в Централноафриканската република през лятото на 2018 година. Руските журналисти се опитвали да съберат повече информация за дейността на руски „частни армии“ в тази африканска държава. Сега Верзилов съобщава, че тогавашните му симптоми били много сходни с тези на Алексей Навални.

Сергей и Юлия Скрипал: печалната слава на „Новичок“

На 4 март 2018 година руско-британският двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безсъзнание в британския град Солсбъри. „Скотланд Ярд“ обяви за издирване двама руснаци: Александър Петров и Руслан Боширов бяха заподозрени като отровители. Британските военни идентифицираха отровата като „Новичок“ – много опасно нервно-паралитично вещество. Правителството в Лондон обвини Москва за атентата, а в резултат редица руски дипломати бяха изгонени от няколко държави.

Руският президент Владимир Путин каза, че обвиненията са нелепи, и нарече двойния агент Скрипал „шпионин“, „предател на отечеството“ и „копеле“. Сергей и Юлия Скрипал оцеляха след покушението, обаче новичокът взе друга жертва. Седмици по-късно 44-годишната Доун Стърджис почина след контакт с отровата. Нейният приятел ѝ подарил намерен в кофа за боклук флакон със скъп парфюм, който всъщност съдържал нервно-паралитичното вещество.

 

Владимир Кара-Мурса: диагностицирано отравяне

 

Владимир Кара-Мурса беше съмишленик и сътрудник на руския опозиционер Борис Немцов. Само за година и половина срещу Кара-Мурса имаше две покушения с отрова: първия път през май 2015 година, три месеца след убийството на самия Немцов, а после в началото на 2017. И в двата случая Кара-Мурса изпадна в кома. Той самият твърди, че отравянето е било официално диагностицирано, но главният московски токсиколог Юрий Остапенко отрича това твърдение – поне за първия случай през 2015 година. Независима френска експертиза откри следи от тежки метали в организма на жертвата.

Александър Перепиличний: мъртвият джогър

През 2009 година бизнесменът Александър Перепиличний избяга от Русия във Великобритания. Предполага се, че преди това е помагал на международни екипи, които разследвали афери и корупция в руската администрация. Един от тези случаи са нашумелите разкрития на одитора Сергей Магницкий, който разкри голяма корупционна схема при връщането на ДДС – и умря в следствения арест в Москва. 44-годишният Перепиличний също умря – най-неочаквано през 2012 година по време на джогинг. Малко преди смъртта си той беше минал на цялостен медицински преглед. Като причина за смъртта първоначално беше диагностициран сърдечен инфаркт. По-късно обаче в стомаха на бизнесмена беше открита отровна субстанция, която се съдържа в рядко срещаното отровно растение Gelsemium elegance, известно като „трева на сърцето“. В крайна сметка причините за смъртта на бизнесмена беглец така и не бяха категорично установени.

Александър Литвиненко: чай с полоний

Александър Литвиненко, снимка: Дойче Веле

Бившият офицер от руските вътрешни тайни служби ФСБ (Федерална служба за безопасност) Александър Литвиненко получи политическо убежище във Великобритания през 2000 година. Той беше човекът, който отправи навярно най-тежките и скрепени с факти обвинения срещу руските тайни служби и лично срещу президента Владимир Путин. Литвиненко твърдеше дори, че ФСБ носи отговорност за бомбените атентати срещу няколко сгради в Москва и още за редица други терористични атаки. През ноември 2006 година Литвиненко беше отровен с чай в един лондонски ресторант. При аутопсията бяха открити следи от полоний-210 – високорадиоактивен елемент. Лондон и до ден днешен настоява да му бъдат предадени заподозрените лица – и най-вече някогашният деец на тайните служби и депутат в Руската дума Андрей Луговой.

 

Анна Политковская: неизвестният токсин и изчезналите лабораторни проби

Репортерката на „Новая газета“ не загина от отрова. Политковская беше застреляна в асансьора на своя жилищен блок на 7 октомври 2007 година. Но три години по-рано беше направен и опит да бъде отровена. Нека си припомним, че Политковская пишеше за военните престъпления, извършени от руската армия в Чечения. Предполагаемите държавни отровители за пръв път посегнаха на живота ѝ на 2 септември 2004 година, когато журналистката летеше от Москва към Беслан, за да подготови репортаж за терористичната атака с взимане на заложници срещу едно тамошно училище. В самолета на Политковская внезапно ѝ прилошало, след което дори загубила съзнание. Приели я в болницата в Ростов на Дон с изричната диагноза „отравяне с неизвестен токсин“. По-късно се оказало, че лабораторните проби, чрез които трябвало да бъде установен точният вид на този токсин, загадъчно изчезнали.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html