четвъртък, 25 април 2024 г.

На опашката сме по отпуснати пари от ЕС срещу COVID-19 (списък)

Европейският парламент в Страсбург

България се нарежда на опашката по брой отпуснати пари от ЕС в борбата срещу коронавируса.

Това става ясно от данните, публикувани от БНТ след днешното заседание на Европейската комисия. На него е решено страната ни да получи 511 милиона евро помощ под формата на заем при благоприятни условия.

Инструментът SURE включва още 14 държави, като почти всички те ще получат пари от ЕС, които са в пъти повече от тези за София. Това е обяснимо за значително по-големите и засегнатите страни като Италия и Испания. Не е ясно защо други членки, които са с приблизително със същите население (или доста по-малки) и опит в борбата, ще вземат чувствително повече.

Допреди 2 месеца България беше сред страните в ЕС, които най-добре се справяха в борбата с вируса. Ако това положение се беше запазило, би било по-разбираемо защо и парите са толкова малко. Правителството обаче изпусна ситуацията от контрол и страната ни бързо оглави класациите за най-много нови случаи и провали в борбата с коронавируса.

Колко получава всяка страна

Европейската комисия предлага кандидатствалите държави да получат следните суми:

Белгия – 7,8 милиарда евро
България – 511 милиона евро
Чехия – 2 милиарда евро
Гърция – 2,7 милиарда евро
Испания – 21,3 милиарда евро
Хърватия – 1 милиард евро
Италия – 27,4 милиарда евро
Кипър – 479 милиона евро
Латвия – 192 милиона евро
Литва – 602 милиона евро
Малта – 244 милиона евро
Полша – 11,2 милиарда евро
Румъния – 4 милиарда евро
Словакия – 631 милиона евро
Словения – 1,1 милиарда евро

В момента се разглеждат исканията за помощ на Португалия и Унгария. Държавите членки, които все още не са подали официални заявления, все още могат да направят това.

Предстои Европейския съвет за защита на работниците, предприятията и държавите да одобри сумите. Те са предвидени да помагат на държавите членки да се справят с внезапните увеличения на публичните разходи за поддържане на заетостта.

По-конкретно те ще помогнат за покриване на разходите, които са пряко свързани с финансирането на националните режими на работа при непълно работно време.

„Трябва да направим всичко, което е по силите ни, за да запазим работните места и поминъка на хората. Днес правим важна стъпка в тази посока: само четири месеца след като предложи неговото създаване, Комисията предлага да предостави 81,4 милиарда евро в рамките на инструмента SURE, за да се помогне за защитата на работните места и работниците, засегнати от пандемията от коронавирус в целия ЕС. В контекста на безпрецедентната криза SURE е ясен символ на солидарност. Европа се е ангажирала да защитава гражданите“, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html