петък, 29 март 2024 г.

Алексей Навални ще оцелее, но ще е „извън строя“ най-малко два месеца

 

Алексей Навални, снимка: интернет

Руският опозиционен лидер Алексей Навални ще оцелее след предполагаемото отравяне, но ще е „извън строя“ в продължение на месеци. Това заяви  Яка Бизил – основател на фондацията „Кино за мир“, предаде Ройтерс.

Като „атака с отрова“ определи в интервю за таблоида „Билд“ случилото се с Навални активистът, чиято фондация транспортира със специален самолет руския опозиционер от Омск в Берлин. Там той беше настанен в  болницата „Шарите“, откъдето обаче не са коментирали още състоянието му. В неделя Навални бе посетен от съпругата си Юлия, която в писмо до президента Путин настоя дисидентът да бъде транспортиран и лекуван в Германия.

Юлия Навалная отива на посещение при съпруга си в берлинската клиника „Шарите“. Снимка: нтернет

 

„Не познавам лично Навални – нямам общо с него. „Кино за мир“ също няма общо с руската политика! Това беше молба от хуманитарен характер, на която откликнахме. Организирахме полета и за щастие, след някои пречки нещата се получиха и пациентът пристигна безопасно в Берлин“, каза пред „Франс прес“ в събота активистът. А пред „Билд“ потвърди, че Навални е понесъл въпросния полет добре.

Но това не променя „тревожната като цяло ситуация“, добави Яка Бизил. Според него, ако опозиционерът се възстанови, „той ще е извън политическата сцена най-малко два месеца“.

От Ройтерс припомнят, че здравето на 44-годишния Алексей Навални се влоши рязко в четвъртък по време на полет от западносибирския град Томск за руската столицата Москва.

Затова и самолетът с него кацна принудително в Омск, където опозиционерът беше настанен в болница, изпаднал в кома. Заради отрова, твърдят негови съюзници.

На Навални са направени пълни изследвания, включително за наличие на отрова в организма му. Такава не е открита –  посочва главният лекар на болницата за спешна помощ в сибирския град Омск Александър Мураховски.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html