петък, 19 април 2024 г.

Жива верига от Вилнюс до Беларус, Тихановска призова протестите да продължат

Живата верига между столиците на Литва, Латвия и Естония през 1989 г. Снимка: Уикипедия

48 000 души са се записали за планирана днес в Литва масова акция в знак на солидарност с протестиращите в Беларус след президентските избори, съобщиха пред литовското национално радио организаторите, цитирани от ТАСС.

Участниците ще направят жива верига от литовската столица Вилнюс до границата с Беларус.

На днешния ден през 1989 година близо два милиона естонци, латвийци и литовци образуват най-дългата човешка верига в света, за да напомнят за подписването на пакта между Хитлер и Сталин на 23 август 1939 г., който проправя пътя за съветската окупация на трите балтийски републики.

Тогава, през 1989 г., на съветска територия, но с националните знамена в ръце и запалени свещи балтийците свързват трите столици Талин, Рига и Вилнюс – общо 670 километра. И демонстрират за своята независимост и свобода. Половин година по-късно трите балтийски републики обявяват своята независимост.

Политиката на Михаил Горбачов за „гласност и перестройка“ е особено силно приветствана в Естония, Литва и Латвия, където опозиционното движение се активизира през 1987 година.

Лятото на 89-а година е изпълнено с политически символи. Най-дългата жива верига идва само дни след паневропейския пикник на границата между Австрия и Унгария, който проправя пътя през Желязната завеса и довежда до падането на Берлинската стена.

 

Светлана Тихановска, снимка Интернет

Междувременно лидерът на опозицията в Беларус и бивш кандидат за президент Светлана Тихановска призова протестиращите да продължат, предадоха световните агенции.

В интервю за Франс прес тя заяви, че президентът Александър Лукашенко няма избор, освен да започне диалог с опозицията, но това според нея трябва да стане възможно най-скоро, за да не се задълбочи кризата.

Тихановска призова сънародниците си да продължат протестите, за да защитят правата си.

Според нея решението на президента Лукашенко да засили мерките за сигурност по западната граница на страната е „опит за отклоняване от вътрешните проблеми“.

Държавният глава вече разпореди на ръководството на министерството на отбраната без предупреждение да се реагира при нарушения на западната граница.

През последните дни Лукашенко многократно спомена заплахата от външна намеса от страни, с които Беларус граничи на Запад, припомнят информационните агенции

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html