сряда, 24 април 2024 г.

Бойко Борисов: Вдигнатите юмруци и умишленото подклаждане на напрежение между гражданите не са символ на демокрацията

Мемориалът на жертвите на комунизма до НДК. Снимка ГЕРБ

Премиерът Бойко Борисов отбеляза със статус във Фейсбук днешния 23 август – ден на почит към паметта на жертвите на тоталитарните режими на XX век.

В социалната мрежа той написа:

„Тоталитарните режими прекършиха милиони човешки съдби. Насилието и жестокостта, с които бяха потъпквани основни свободи, нямат място в днешния свят! Няма място и за националсоциализъм и комунизъм. Убеден съм, че няма място и за реваншизъм и разделение.

Вдигнатите юмруци и умишленото подклаждане на напрежение между гражданите не са символ на демокрацията. Правова държава не се постига с грубо нарушаване на правовия ред, както се внушава днес. Историята трябва да се помни, за да се взимат правилните решения дори когато са трудни за взимане. Вярвам, че ред, развитие и разбирателство се постигат с диалог, а не с юмрук! Затова нека ги отстояваме с дела. Поклон пред паметта на жертвите на тоталитарните режими!“

През 2006г. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа със специална резолюция  изтъкна, че трябва да бъдат „поддържани живи спомените за трагичното минало на Европа, да бъдат почетени жертвите на нацизма и комунизма, да бъдат осъдени извършителите и да бъде подготвена почвата за помирение“. В документа категорично е посочена необходимостта от реално осъждане на престъпленията на тоталитаризма, както и отбелязването на 23 август като ден на памет за тези престъпления. Към тази оценка се присъединиха други европейски институции.

Датата не е избрана случайно. На 23 август 1939 г. в Москва е подписан пактът между нацистка Германия и болшевишкия СССР, с който двете тоталитарни държави си подадоха ръце за завоюването на Европа.

По предложение на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев на 19 ноември 2009 г. 41-вото народно събрание взе решение 23 август да е „Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почит на жертвите от тези режими“.

На 1 февруари 2011 г., по време на отбелязване годишнината от смъртните присъди на т.нар. Народен съд, президентът Желю Желев изнесе следните данни:

Само в първите седмици след 9 септември 1944 г. в България жертвите на терора са между 16 000 и 20 000. Първото място в зловещата класация е на Мао Дзедун – избити от него 50 млн. китайци. Второто място е на Сталин – избити 40 млн., третото е на Хитлер – 20 млн. души, от които 6 млн. евреи. Четвърто място е на Чан Кайшъ с 10 млн. На пето място е титулуваният за вожд на световния пролетариат Ленин с 4,5 млн. избити. Класацията завършва Пол Пот, който организира масови избивания на 2,5 млн. души в малката 5-милионна Камбоджа, като интелигенцията е избита до крак.

Днес представители на ГЕРБ се поклониха пред всички онези хора, чийто живот е бил погубен от тоталитарните и авторитарните режими по света. Възпоменанието се проведе пред Мемориала на жертвите на комунизма в България до НДК, където бе положен венец от името на ПП ГЕРБ.

На събитието присъстваха народни представители от ГЕРБ, евродепутати, общински съветници, представители на МГЕРБ, както и членове и симпатизанти на партията.

„Време е да покажем като общество, че сме се поучили от уроците на историята и имаме мъдростта да взимаме правилните решения. България е направила своя цивилизационен избор и той е безалтернативен. Ето защо трябва да заклеймяваме всички недемократични движения. Не съм изненадан, че днес отсъстваха представители на БСП, но силно ме озадачи липсата на други партии, определящи себе си като „десни“ и борещи се за демократична България“, посочи депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев.

„Демокрацията е най-ценното нещо – макар и някои хора да говорят как им е отнела много. Призовавам младите хора, които сега са по площадите, да дойдат и тук – където е увековечена паметта на хилядите наши сънародници, избити от комунистите. Не мога да приема, че в протест за демокрация могат да участват членове на БСП, която е пряк наследник на БКП – двигател на толкова много процеси, нямащи нищо общо със свободата и демокрацията“, заяви след възпоменанието народният представител от ГЕРБ Лиляна Друмева, която е и председател на Съюза на репресираните от комунизма „Памет“.

Присъстваха и представители на СДС, начело с председателя Румен Христов.

От името на СДС на Черната стена в градинката на НДК венци и цветя поднесоха председателят Румен Христов, зам.-председателят Теодор Петков и евродепутатът Александър Йорданов. Снимка от сайта на СДС

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html