четвъртък, 18 април 2024 г.

ЦСКА, а треньор кога?

В последните години ЦСКА бяга от въпроса за треньора. Да, лесно е Стойчо и Любо, примерно, да се завъртят по още веднъж, за да се угоди на феновете. Пробва се ексцентричният вариант с Нестор ел Маестро, както самият той се е кръстил. После и Люпко Петрович беше начело на „червените“, след което остави протежето си Милош Крушчич. Нито един от тях не успя да накара привържениците да харесат отбора.

Единственият, който докосна феновете и те му дадоха подкрепата си, беше Стамен Белчев. Затова именно той е отново начело на отбора. Тук не става въпрос за успехи, защото иначе трябва да спрем.

ЦСКА не е печелил титлата от 2008 година, а Купата за последно вдигна през 2016, когато беше в трета дивизия.

Стамен Белчев много трудно може да донесе титла на „Армията“. Причината – малко вероятно е да се пребори с „Лудогорец“. Чисто футболно, шампионите са на светлинни години от останалите отбори в България, но докато се опитват да направят поредния си пробив в групите на Шампионска лига, те могат да бъдат изпреварени, и то с разлика, нещо, което пропуснаха съперниците им в миналите години. Причини много.

Сега на ЦСКА се е отворил шанс. „Лудогорец“ може да бъде поставен и в плейофния кръг на Шампионска лига. Това значи ново влизане в групите, което ще отслаби позициите им във вътрешното първенство. А „червените“, дори при две-три победи в Лига Европа, разполагат с отбор, който да елиминира съперниците си и в първенството.

Директна победа срещу „Лудогорец“ и успех във Вечното дерби могат да отведат тима на Стамен Белчев в рая. А раят означава – титла, каквато на „Армията“ чакат вече 12 години.

И тук се връщаме на треньора – ЦСКА има нужда от голямо име и в клуба го знаят. В момента в България вариантите са три – Димитър Димитров-Херо, който няма да иска, а и ще бъде приет на нож от феновете. Другите двама са Златомир Загорчич и Бруно Акрапович. Справят се отлично в отборите си, но не се знае имат ли капацитет за гранд като ЦСКА. Заги е най-близо до търсения профил, защото години наред е играл при Гриша Ганчев, знае му кусурите и би оцелял сред змиите в „Борисовата градина“.

Желанието на феновете е да бъде човек, закърмен с „червената“ идея. Изпуснат беше Христо Марашлиев. Прогониха го заедно с Антон Димитров. А на един от най-добрите треньори в школата Атанас Броносузов му беше скроена шапката. Затова перфектният вариант е да дойде доказано име отвън. Не е тайна, че Гриша Ганчев е преговарял с Феликс Магат и Свен Горан Ериксон през годините. Той сам си го призна. Ако иска голям отбор, трябва и голям треньор.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html