петък, 19 април 2024 г.

Празник на фотографията с изложба на Николай Трейман

Снимка: Антонио Георгиев-Хаджихристов

На 19 август всяка година се отбелязва празникът на фотографията. Датата не е избрана случайно. На този ден преди вече 181 години известният френски художник и декоратор Луи Дагер демонстрира фотографския процес пред Френската академия на науките и изящни изкуства. Това е денят, който официално е приет за своеобразен рожден ден на фотографията.

Във връзка с това без много медиен шум в сряда тази седмица започна своеобразен тротоарен фестивал на фотографията на улица „Граф Игнатиев“ № 70 в столицата. Всичко започна с чаша вино и откриване на фотографска изложба на българския философ, историк и преводач Цочо Бояджиев. Професорът от Софийския университет, любимецът на поколения студените, когото през последните години можем често да видим по улиците на София със стар лентов апарат на гърдите в търсене на късчето красива или причудлива реалност, която самите ние, забързани  в делника си, често не виждаме.

Рожденият ден на фотографията обаче не приключи, а продължи и през следващите дни. Откриха се изложби на Ивелина Берова и Боряна Илиева, а всяка вечер между 19 и 21 ч. се излъчваха филми на фотографски теми.

Дългият празник продължава и днес. След 17 ч. може да се разходите по улица „Граф Игнатиев“ и да разгледате изложбата на потомствения фотограф Николай Трейман, да си купите авторска фотография, книги и албуми, посветени на изкуството за рисуване със светлина, и разбира се, да се насладите на филмовата програма.

Един от основните двигатели на всичко това е самият Николай Трейман. Публиката го познава добре от работата му по десетки албумни издания, редакторската му дейност в списание „Християнство и култура”, първите броеве на „Нешънъл Джиографик“ и др.

Днес гостите на този дълъг фотографски рожден ден имат възможност да получат не само доза хубаво настроение, примесена с музика и забавления дори и за децата, но и подарък – професионален портрет в студиото на братя Трейман.

Източникanteni.bg
Чрезanteni.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html