сряда, 24 април 2024 г.

Турция превръща още една византийска църква в джамия

Църквата Хора. Снимка: Туитър

Турция превръща още една византийска църква в джамия, предаде „Хюриет“. Става дума за „Хора“ в Истанбул.

Подобно на „Света София“ тя също е превърната в джамия след падането на Константинол. След това Ататюрк решава да я обяви за музей. Сега Ердоган продължава със своя войнстващ ислямизъм и потъпкването на християнското наследство.

„Хора“ е сред най-известните паметници на византийските изкуство и архитектура. Тя е пълна с безценни мозайки и стенописи. Сега фреските ще бъдат закрити, за да не обиждат мюсюлманите, които ще влизат да се молят.

Църквата е построена през 534 г. Решението за повторното ѝ преобразуване в джамия е взето през 2019 г. от Върховният административен съд в страната. Той смята, че решението на турската държава от 1945 г. е незаконно.

Множество политици и общественици сметнаха това за поредна провокация от страна на президента Ердоган. Според тях, превръщането на църква в джамия е напълно ненужно, тъй като Истанбул не страда от недостиг на молитвени пространства.

Напротив, това е поредна провокация от страна на правителството към Запада и към интелектуалния елит в страната. От известно време насам Турция е поела курса на ислямизация и връзраждане на османското си наследство.

Тя също така се опитва да стане лидер на ислямския свят в политическо, военно и религиозно отношение.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html