четвъртък, 18 април 2024 г.

Твърди се, че в организма на Навални е открита „смъртоносна отрова, опасна и за околните“

В организма на Навални е окрита смъртоносна отрова, опасна не само за него, но и за околните, казват от екипа му. Лекарите в Омск не позволяват той да бъде преместен за лечение в Берлин. Нарочно, смята говорителката му Кира Ярмиш, цитирана от Дойче веле.

 

Състоянието на опозиционния политик Алексей Навални, който беше настанен по спешност в болница в Омск с подозрение за отравяне, е нестабилно и не позволява да бъде транспортиран в друга страна, твърдят лекуващите лекари. Поради това към този момент те не дават разрешението си той да бъде преместен за лечение в Германия. Кира Ярмиш, говорителката на Навални, критикува остро решението на медиците от Омск. То застрашава живота на Алексей Навални, каза тя и добави, че по този начин се пречело на опита той да бъде спасен. Съпругата на опозиционния политик Юлия също не вярва на лекарите от Омск. Според нея, те не му позволявали да излети на лечение в Европа, тъй като вероятно изчаквали химическото вещество да изчезне от организма му.

Отрова, опасна и за околните“

Руски и германски медии съобщават, че тази сутрин германски самолет е кацнал в Омск и има готовност да превози Навални до берлинската клиника Шарите. Разходите за полета и лечението се поемали от частни лица, съобщи филмовият продуцент Яка Бизил. В четвъртък, 20 август, федералната канцлерка Ангела Меркел заяви, че Германия е готова да окаже на Алексей Навални нужната медицинска помощ, включително лечение в германска болница.

Снимка Дойче Веле

Същевременно Иван Жданов, директор на основания от опозиционния политик Фонд за борба срещу корупцията, съобщи, че в организма на известния руски опозиционер е била открита „смъртоносна отрова, опасна не само за самия него, но и за околните“. Според него, всички, намиращи се около Навални, трябвало да носят специални костюми. Освен това неговият щаб в Омск твърди в своя публикация в канала си в Телеграм, че полицията е открила веществото, с което Навални е бил отровен. Информацията за него обаче подлежала на следствената тайна.

 

Лекарите не посочват детайли около диагнозата

 

Алексей Навални бе приет в болницата в Омск в четвъртък сутринта (20 август). Неговата говорителка Кира Ярмиш информира, че му е прилошало по време на полет от Томск към Москва. Самолетът е бил принуден да се приземи по спешност заради бързото влошаване на състоянието му. Кира Ярмиш е убедена, че Навални е бил отровен. Предполага се, че е пил отровен чай. „Това е единствената напитка, която той прие сутринта“, обясни вчера говорителката му. В момента Навални е в кома и е поставен на изкуствено дишане. Лекуващите го лекари не посочват конкретна диагноза. В четвъртък вечерта бе съобщено, че няма признаци за инфаркт, инсулт или Ковид-19, както и че едно от възможните обяснения е отравяне. Днес, 21 август, зам.-главният лекар на болницата в Омск Анатоли Калиниченко съобщи, че засега в кръвта и урината му все още не била открита отрова.

 

Според съобщения в руските медии, през последните дни Навални е бил в Сибир, където вероятно е събирал материал за ново разследване и се е срещнал с доброволци.

 

Алексей Навални е най-известният критик на руския президент Владимир Путин. Основаният от него Фонд за борба срещу корупцията редовно разкрива случаи на корупция в Русия. Опозиционният политик вече многократно е бил арестуван и осъждан на лишаване от свобода.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html