петък, 19 април 2024 г.

Елена Поптодорова: Путин подготвя смяна на караула в Беларус

 

Елена Поптодорова, снимка Интернет

Отровителството като средство за разправа с политически противници е с дълга, вековна история на Кремъл, заяви  вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия договор на НАТО и дългогодишен наш посланик в САЩ Елена Поптодорова в сутрешния блок на БНТ.

През 1921 година в предградията на Москва Ленин създава „Лаборатория-12“, където се разработват отрови, психотропни субстанции, опиати, продължи тя. Особено по време на Студената война тази лаборатория има много важна роля. Поптодорова отбеляза, че една от жертвите на тази дейност е именно българския писател Георги Марков. Списъкът е дълъг. Ана Политковская най-напред бе жертва на опит за отравяне и след като не се получи, тя бе разстреляна. И още -Литвиненко, Юшченко … Но дали в този момент отговорността е пряко на Кремъл? Аз смятам, че момента не е подходящ – заяви Поптодорова.  Путин и Кремъл трябва да се справят с тройни предизвикателства – епидемия от коронавирус, която върлува на цялата територия на Русия, събитията в Беларус, което е от първостепенна важност и приоритет на Кремъл и Хабаровск. Малко се говори за събитията в Хабаровск, където пет седмици вече вървят много мощни протести срещу Кремъл и срещу Путин лично. Така че в такава обстановка не би се посегнало към такова средство спрямо Навални, смята Елена Поптодорова.

Тя припомни, че това не е първото премеждие на руския опозиционер Алексей Навални.

Преди една година той имаше подобни оплаквания, когато беше арестуван. Той е преминал през всякакъв вид санкции – а санкции е мека дума, каза бившият ни посланик в САЩ.

Паметникът на убития с отрова от съветската Лаборатория 12 писатер Георги Марков в София. Снимка Интернет

Тя определи  Алексей Навални за най-острият и най-чуваемият критик на Кремъл. Той се кандидатира за президент, което го направи истински опасен. През 2017 г.  публикува едно много прецизно разследване за бившия руски премиер Медведев, където ставаше въпрос за милиарди, описани и доказани. Много са засегнати, вероятно стотици. Моите опасения са, че в този случай може да му е посегнал някой от по-ниските нива и това отваря друга, още по-голяма тревога – значи ли това, че Путин не контролира една система, която би трябвало да бъде под железен контрол? Надявам се да разберем всичко това при разследването. Русия едва ли ще допусне международно разследване, но международните лидери няма да оставят Русия да замете случая под килима, убедена е Елена Поптодорова.

По темата Беларус според нея големият въпрос е и той не е отпаднал – дали ще има зелени човечета в Беларус или откровени мъже във военна  униформа.

Не смятам, че Путин ще рискува с военна намеса. В Беларус няма геополитика – в протестите не става дума за някаква драматична промяна за геополитическото място на Беларус. А то е много важно за Русия и за Путин, защото страната е стратегическия буфер между Русия и Запада. Никога руснаците няма да забравят през къде са преминали Наполеон и Хитлер, припомни Поптодорова.

В Беларус всички са на протест на улицата. Но това са друг тип протести. Просто е неприлично днес да спечелиш избори с 80 процента. И не е много интелигентно. Можеше спокойно да си организира едни 60 процента Лукашенко и вероятно нищо от това нямаше да се случи. Според мен Путин сега просто изчаква и вероятно и подготвя смяна на караула, на властта в Минск, която, разбира се, да държи Беларус в орбитата на Русия. Лукашенко не може да удържи дълго тази екстремна ситуация. Ужасът за Путин е цветна революция, такава няма в Беларус и не се очаква да има. Путин ще брани Беларус международно, ако може да се неутрализират опитите за санкции и т.н. А ЕС и САЩ ще правят точно това – политически действия и санкции.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html