Начало НА ФОКУС Добрата новина на Ердоган: Турция откри голямо находище на природен газ в...

Добрата новина на Ердоган: Турция откри голямо находище на природен газ в Черно море

 

Ердоган заяви в сряда пред изпълнителни директори на компании в този сектор, че ще съобщи „добра новина“ в петък, която ще възвести „нова ера“ за Турция. Снимка: интернет

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи днес, че Турция е открила своето най-голямо досега находище на природен газ – 320 млрд. кубични метра, в Черно море, предаде Ройтерс.

Ердоган допълни, че има голяма възможност да има и други находища в района.

„Искам да споделя с вас нашата добра новина: Турция откри най-голямото си находище на природен газ в своята история в Черно море“, посочи държавният глава. И изтъкна, че целта е експлоатацията на находището да започне през 2023 г., с което страната да се превърне в нетен енергиен износител.

Турция е открила значителни залежи на природен газ в Черно море, предаде още снощи агенция Ройтерс, като се позова на два неназовани турски източника. Откритието може да помогне на страната да намали зависимостта си от вноса на енергия, ако газът може да бъде извличан за търговски цели, посочва агенцията.

Ердоган заяви в сряда пред изпълнителни директори на компании в този сектор, че ще съобщи „добра новина“ в петък, която ще възвести „нова ера“ за Турция. Думите му доведоха до скок на акциите на турските енергийни компании и на лирата. Ердоган не съобщи повече подробности, но източниците посочиха, че той има предвид находище на газ в Черно море, а един от тях посочи, че количеството на резервите потенциално може да посрещне енергийните нужди на Турция за период от 20 години.

Турският сондажен кораб „Фатих“ работи от края на юли в зона, известна като „Туна-1“ – около 100 морски мили северно от турския бряг в западната част на Черно море.

Турският сондажен кораб „Фатих“. Снимка: интернет

„Има находище на газ в „Туна-1“, каза източникът. „Очакваните залежи са 26 трилиона кубични фута или 800 милиарда кубични метра. Това задоволява енергийните нужди на Турция за 20 години“.

Турция почти изцяло разчита на внос, за да задоволява енергийните си нужди, но прави проучвания за въглеводороди в Черно и в Средиземно море, където проучванията й в спорни води предизвикаха протестите на Гърция и Кипър.

Всяко намаляване на сметката на Турция за внос на енергоизточници, която миналата година възлезе на 41 млрд. долара от доставчици като Русия и Иран, не само ще подсили правителствените финанси, но й ще помогне за намаляване на хроничния дефицит по текущата сметка, който оказва натиск върху турската лира, отбелязва Ройтерс. Макар тази перспектива да е несигурна и отдалечена във времето, турската лира укрепна в сряда след завоалираните изявления на Ердоган, посочва агенцията.