петък, 29 март 2024 г.

Нормализиране на отношенията с Израел: мнението на арабските страни

Мъж с палестинското знаме. Снимка: Пиксабей

Миналата седмица Обединените арабски емирства (ОАЕ) обявиха нормализиране на отношенията с Израел. Това шокира световната общност и постави натиск върху държавите в региона, които се чудят как да реагират, пише „Мидъл Ийст Ай“.

Някои арабски държави като Бахрейн, Оман и Египет изразиха подкрепа за установяването на дипломатически връзки между двете страни. Много скоро се очаква Бахрейн и Оман да последват примера на своята съседка. Самият Египет поддържа официална комуникация с Израел от 1980 г.

Други все още са предпазливи да коментират. Някои направо обявиха, че това е удар по палестинската кауза. Зелена светлина за Израел да анексира палестинските земи.

Ситуацията е сложна. Америка оказва силен натиск върху правителствата в Близкия изток с цел да нормализират отношенията си с Израел. И докато политиците го обмислят, по-голямата част от населенията им са твърдо против.

Саудитска Арабия

Външният министър на страната принц Фейсал бин Фархан тактично приветства нормализацията. Според него това ще спре анексирането на голяма част от палестинските земи на Западния бряг.

„Ние подкрепяме Арабския мирен план като най-добър вариант за уреждане на конфликта и нормализация на отношенията между Израел и всички държави в региона. Имайки това предвид, трябва да отбележим, че всички усилия в посока затвърждаване на мира и спиране на анексацията – може да бъдат разглеждани като положителни“, коментира принцът в Берлин.

Арабската мирна инициатива, стартирана от Рияд през 2002 г., обещава на Израел пълни дипломатически отношения с арабските страни, ако се договори мирна спогодба с Палестина.

Държавната медия публикува няколко мнения, подкрепящи сделката между ОАЕ и Израел. Едно от тях дори я сравни с падането на Берлинската стена. При всички положения изглежда, че СА също върви към нормализация.

Судан

Говорителят на външното министерство на Судан бе уволнен в сряда, след като изказа поздравления за сделката между ОАЕ и Израел. Той я нарече „смела и дръзка стъпка“ и заяви, че Тел Авив и Хартум поддържат тайни дипломатически контакти.

Министерството реагира изненадано и заяви, че страната няма планове да нормализира отношенията си с Израел. Шефът на израелското разузнаване – Йоси Коен – твърди друго обаче: двете държави преговарят активно.

Смята се, че Хартум желае установяване на дипломатически отношения с Тел Авив, за да накара САЩ да вдигнат санкциите, наложени върху страната.

Оман

Външният министър на Оман говори със своя израелски колега в понеделник, дни след сделката. Двамата са обсъдили нуждата от засилване на отношенията си.

Те са се съгласили да поддържат директна и продължителна връзка. Целта според прессъобщението от срещата им е „постигане на нормализация“ в региона.

Два дни след това обаче външният министър на Оман бе свален от поста си, на който бе в последните 23 г. Това доведе до спекулации, че Оман всъщност не желае така публично да работи по въпроса.

Ливан

Президентът Мишел Аун коментира лаконично: „ОАЕ са независима държава“. Той обаче потвърди, че мир с Израел ще има, когато двете страни разрешат политическия и военен конфликт помежду си.

Това няма как да се случи засега, тъй като Тел Авив е окупирал ливански земи и отказва да прибере палестинските бежанци в Ливан.

Двете държави се смятат за вражески. От 18 години насам Израел е окупирал земи в Южен Ливан и воюва с „Хизбулла“ от 2006 г.

Ако правителството поеме към нормализация с Израел в момента, рискува да разгневи още повече населението си, което и без това се бунтува по улиците след взрива в Бейрут, икономическата криза и корупцията.

Кувейт

Кувейт все още не се е изказал официално по въпроса. В местния вестник „Ал Кабас“ се появи изказване на неназован политик, който твърди, че държавата няма да промени своята позиция спрямо Израел.

„Ние ще бъдем последните, които ще нормализират отношенията си с Израел“, твърди той.

Повече от 30 НПО-та в страната определиха споразумението между ОАЕ и Израел като „нож, забит в палестинската кауза и в гърба на арабското общество“.

Алжир

Алжирското правителство също все още няма официална позиция. Няколко политици обаче заявиха, че страната не приема нормализацията и осъжда сделката.

Консервативната партия „Свобода и справедливост“ дори я нарече „предателство“ и „престъпление срещу палестинската кауза“. „Националният освободителен фронт“ използва почти същите думи.

Алжирците са смятани за едни от най-силните поддръжници на палестинската кауза в региона.

Мароко

Макар и да няма все още реакция от Рабат, от години е известно за добрите отношения между Мароко и Израел.

По-рано тази година „Амнести интернешънъл“ разкри, че властите използват израелски софтуер, за да шпионират активисти. Междувременно израелските медии разкриха, че премиерът Бенямин Нетаняху лобира пред Вашингтон за припознаване на Западна Сахара като мароканска територия.

В същото време марокански писатели и учени, номинирани за литературната награда на Шейх Зайед в ОАЕ, отказаха да присъстват в знак на протест срещу нормализацията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html