петък, 19 април 2024 г.

Атентатът срещу Навални свързан с Беларус? (видео)

 

 

Отравянето на руския опозицонен лидер Алексей Навални е пряко свързано със събитията в Беларус, пише в свой анализ „Новая газета“. Според изданието руските власти много бързо са направили изводи от мирната революция в Минск и това е техният отговор на желанието на хората в съседната държава да свалят Лукашенко. Алексей Навални се е качил на самолета от Томск за Москва в 7:55 сутринта, нищо не е ял, единствено е пил черен чай. Именно през него е поел отровата, която бързо се е разпространила в стомаха. След излитането му става лошо, отива в тоалетната, откъдето се чуват силни викове (има видео). Самолетът каца извънредно в Омск, а Навални изпада в кома и е приет в реанимация на командно дишане.

В болницата моментално пристигат полицаи и ФСБ, а лекарите изведнъж спират да говорят за неговото състояние. Лекуващият медик първо казва, че резултатите от анализите ще са готови след два часа, после отново дава два часа срок, а накрая изобщо спира да говори, включително и с личния лекар на Навални Анастасия Василиева.

Преди да пристигне в Томск, Навални е посетил Новосибирск, където е бил следен от три автомобила, съвсем открито. Странното е, че вече в Томск никой не е бил по петите му, разказват сътрудниците му от фонда за борба с корупцията. „Ние бяхме изненадани, че никой не го следи в Томск, при положение че този град е пълен със служители на ФСБ“, разказват от фонда пред „Новая газета“. Това е втори опит за отравяне на Навални. Първият бе преди година, когато той бе арестуван по едно от делата срещу него. Тогава явно в организма му не е попаднало достатъчно количество отрова, а лекарите определиха състоянието му като алергия.

Вестникът припомня, че друг опозиционен деятел също бе отровен на летище. Става дума за убитата през 2006 година журналистка Анна Политковская. Две години по-рано тя се опитва да стигне до Беслан, където чеченски терористи взеха за заложници децата от местното училище. След качването си на самолета моли стюардесата за гореща вода. Тя я носи, но заедно с нея и мокра салфетка. Политковская избърсва лицето и ръцете си, след което изпада в кома с кръвно 40 на 20. При разследването се оказва, че лекарите са загубили пробите за анализ, както и са счупили банките с кръвната проба на Политковская. Подобна е историята и с починалия от отравяне в Англия бивш агент на КГБ Александр Литвиненко, който преди да влезе в болница, пи чай с Андрей Луговой – друг агент на тайните служби, сега депутат от Руската дума.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html