понеделник, 27 май 2024 г.

Скаридата, която стреля с балони, горещи колкото Слънцето

Опасната скарида. Снимка: Arthur Anker/Flickr

Едва ли сте очаквали някога да четете за скарида, която стреля с балончета, горещи колкото Слънцето. Или поне не в сериозен сайт.

Ще ви се наложи да го повярвате, тъй като списание „Уайърд“ представя този любопитен дребен вид скарида стрелец. Звучи сякаш е дошла от някой фантастичен филм, но всъщност е съвсем истинска.

Тя представлява клас скариди, които притежават огромна и мощна щипка. С нея те изстрелват куршуми от балончета по своите врагове или плячка. Звукът от изстрелите е 210 децибела, по-силен от звука от пистолет – 150 децибела.

Бойната щипка може да достигне големина, равна на половината тяло на скаридата. Едната част на щипката не се мърда (пропус), докато другата щипца действа като спусък (дактил). Скаридата отваря дактила, като използва едновременно мускулите си за отваряне и затваряне. Това създава напрежение между тях, докато затварящият мускул не прескочи и не изстреля с огромна бързина струйка въздух.

Тази струйка въздух се завихря в малки балончета, които поразяват врага. Нещо повече, в момента на изстрела, за части от секундата, те са горещи колкото Слънцето. Над 4400 градуса по Целзий. Скоростта им пък е 32 метра в секунда.

Шоковата вълна убива плячката, ако е по-малка, или прогонва врага. След това скаридата завлича тялото в бърлогата си и го изяжда. Ударната вълна е толкова силна, че някои скариди стрелци я ползват, за да дълбаят дупки в базалтови скали. Изстрел след изстрел те си строят домове.

Макар да звучат страховито, тези скариди всъщност са дружелюбни и миролюбиви. Те даже са добри съседи. Някои от тях се заселват сред коралите и ги бранят от атаките на по-големи хищници. Други сформират моногамни връзки с партньор доживот.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html