петък, 29 март 2024 г.

29 години от пуча в Москва

В 6 часа сутринта на 19 август 1991 г. средствата за масова информация на СССР обявяват за въвеждане в страната на извънредно положение и за неспособността на президента Михаил Горбачов да изпълнява своите функции „по здравословни причини“. Тези функции се поемат изцяло от Комитета за извънредната ситуация. Едновременно с това в столицата и други големи градове са въведени армейски части.

Президентът Михаил Горбачов е поставен под домашен арест, докато е на почивка в Крим.

Августовският пуч е опит за отстраняване на Михаил Горбачов от поста президент на СССР, организиран от група консервативно настроени заговорници от ръководствата на ЦК на КПСС, правителството на СССР, армията и КГБ в периода 19–21 август 1991 г. Водачите на преврата смятат, че реформистката политика на Горбачов е отишла твърде далеч и че новият Съюз на суверенните държави, който Горбачов започва да договаря, предоставя твърде много самостоятелност на републиките.

Голяма демонстрация в Москва срещу пучистите. Снимка: интернет

Пучистите създават Държавен комитет за извънредно положение. За водач на заговорниците е сочен вицепрезидентът на Русия Генадий Янаев, но по мнение на много аналитици зад пуча стои шефът на КГБ Владимир Крючков.

Превратът се проваля два дни по-късно благодарение на народната подкрепа към президента на Русия Борис Елцин. Елцин публично осъжда опита за преврат и критикува яростно Комитета от купола на танк от Таманската дивизия пред Белия дом. С охраната на спец частите „Алфа“ Елцин влиза в 9 часа сутринта в Белия дом и заедно с ръководството на РСФСР организира Център за съпротива на преврата.

В края на пуча Елцин се изказва за защита на законната власт на Горбачов и защита на свободна Русия.

Качен на танк, президентът на Русия Борис Елцинп публично осъжда опита за преврат. Снимка: интернет

На 22 август Михаил Горбачов се връща от Форос в Москва заедно с вицепрезидента на Русия Руцкой и премиера Силаев на борда на самолет Ту-134. Членовете на Комитета са арестувани. В директен ефир Елцин в присъствието на Горбачов подписва Указ за прекратяване действията на КПСС на територията на РСФСР. Горбачов се завръща на власт, но пучът трайно дестабилизира СССР и води до забраната на КПСС и разпадането на Съветския съюз в края на годината.

Световните лидери първоначално заявяват, че пучът е руска работа, и не вземат отношение. Българският президент Желю Желев е единственият държавен глава, който успява да позвъни на Борис Елцин, за да изкаже подкрепата си. БСП се ослушва и три дни лидерът й Александър Лилов отказва коментар под предлог, че няма информация.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html