петък, 19 април 2024 г.

Яне Янев: ГЕРБ имат истински вариант, всеобхватен, за нова конституция

Бившият депутат от РЗС Яне Янев, който от години призовава за свикване на Велико народно събрание и нова конституция, заяви пред БНР, че сегашният проект на ГЕРБ е „изключително семпъл и повърхностен“.

Янев допълни, че чрез този проект управляващите се опитват да предизвикат дискусия, за да може „да се работи по един солиден и истински проект“.

„Предполагам, че те имат друг – истински, всеобхватен вариант, съобразен с новите реалности на времето, в което живеем. Моето мнение е, че ако само заради тези текстове искат нова конституция, ми се струва нелепо. Проблемите в сега действащата конституция са страшно много – тя е 7 пъти променяна и 70 пъти тълкувана“, каза общинският съветник.

Според него рестарт може да се случи само чрез нов основен закон. „Това, което са представили от ГЕРБ като проект, смятам, че е по-скоро, за да се задвижи парламентарната и конституционно регламентирана процедура.“

„На практика за 30 години посттоталитарната конституция роди серийно производство скандали, институционални и легитимационни кризи. Те не могат да бъдат решени с тези текстове, които са заложени в проекта на ГЕРБ.“

„Има и наши текстове, които са заимствани, но в България политическото плагиатство е нещо сякаш нормално през последните 30 години и затова няма да изпадаме в подробности“, допълни Янев.

Един от недостатъците на проекта на ГЕРБ е принципът на мандатността.

„Не може да има селективна мандатност – да речем за президента, за главния прокурор, а да няма мандатност за народните представители, за общинските съветници и за кметовете, които до такава степен вече са втръснали и безпомощни, че е безсмислено да стоят на тези постове. Има общински съветници, които са по 7-8 мандата. Има и народни представители! По отношение на конституирането на изпълнителната власт няма нито една конституция в Източна Европа, чието правителство, да речем, както е от нашата конституция, може да бъде отстранявано от 121 депутати, а да бъде избирано от 66 народни представители“!

„За самата партия ГЕРБ най-оздравителният процес би бил да отиде в опозиция и да види вътрешните си проблеми и проблемите на държавата от опозиционна гледна точка“, заяви Янев. Той обаче не би посъветвал Борисов да подаде оставка, защото „той носи тежкия кръст, бремето и той е гръмоотвод на всички проблеми в държавата през последните 10 и повече години“.

Според Янев премиерът Бойко Борисов не е могъл да се пребори с корупцията и олигархията в страната именно заради Основния закон в страната.

„Защото моделът е сбъркан. Тази държава, в която работим, чрез тази Конституция няма как да не доведе до такива огромни и тежки корупционни проблеми. Корупцията е функция на това как работи цялата правоохранителна система и съдебната система. Според вас може ли да си търси някаква отговорност, да речем, на прокурори, на съдии или на следователи, които замазват проблеми, свързани с тежко корумпирани персони“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html