петък, 26 април 2024 г.

НСО е с нов шеф и 500 хил. лв. за маски и дезинфектанти

Емил Тонев с Румен Радев. Снимка: OFFNews

НСО е с нов шеф от днес, съобщиха от правителствената пресслужба. Това е полковник Емил Тонев. Той вече ще носи званието бригаден генерал.

Тонев зае поста на своя предшественик на 31 юли. Тогава Румен Радев го назначи, след като бригаден генерал Красимир Станчев бе освободен от длъжност заради скандала с „Росенец“. Тогава гардове на НСО, които пазеха Ахмед Доган, използваха неправомерно сила срещу Христо Иванов. Едва днес кабинетът е решил да одобри кандидатурата на Тонев.

Правителството взе и друго решение, свързано с Националната служба за охрана, предава OFFNews. Не само, че НСО е с нов шеф, но и с 500 хиляди лева отгоре на бюджета, за да закупи маски и дезинфектанти. С тях служителите ѝ ще се бранят от коронавируса.

„Средствата са необходими, за да може службата да осъществява своята дейност във външна среда в условията на пандемията от COVID–19, както и във връзка с възникналата необходимост от прилагането на допълнителни мерки, свързани с предотвратяване разпространението и/или ограничаване на последиците от заразата“, е формулировката на правителствената информационна служба.

В момента НСО охранява близо 50 души. Това прави средно по около 10 000 лв. за маски и дезинфектанти на охранявано лице.

Бюджетът на НСО за 2020 г. е 44 млн. лв. Това прави близо 900 хиляди лева на година за охранявано лице.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html