петък, 19 април 2024 г.

Джо Байдън официално е кандидат на демократите за президент на САЩ

Снимка Интернет

Демократическата партия в САЩ утвърди кандидата си за президентските избори през ноември Джо Байдън. Решението беше взето на нейния национален конгрес в Милуоки, предадоха агенциите.

„Благодаря ви изключително много. От дъното на сърцето си. Благодаря на всички ви, това значи толкова много за мен и семейството ми, ще се видим в четвъртък“, каза Байдън, бившият вицепрезидент на САЩ, по видеовръзка, след като приключи преброяването на гласовете на делегатите.

Утре, когато е последният ден на Националния конгрес на демократите, Байдън ще произнесе реч, с която ще приеме номинацията.

Самото гласуване тази нощ, с което той официално беше номиниран да бъде претендентът на Демократическата партия за Белия дом, беше формалност, тъй като Байдън си осигури номинацията още в началото на юни. В гласуването делегатите от всеки щат и територия на САЩ дадоха гласа си за Байдън или за неговия съперник от демократите, водещата фигура в лявото крило на партията сенатор Бърни Сандърс, който подкрепи кандидатурата на бившия вицепрезидент в дълга реч предишната вечер, с което даде заявка, че партията се изправя единна срещу президента Доналд Тръмп, който е републиканец. Байдън получи в гласуването над 3550 гласа, а Сандърс – над 1150.

Самият Байдън се стреми към президентската номинация на демократите от повече от 30 години и се е кандидатирал за Белия дом общо три пъти.

Той е бивш сенатор от Делауер и бивш вицепрезидент на САЩ при президента Барак Обама. За пръв път се кандидатира за президент през 1988 г., след това през 2008 г., преди да дойде третият му опит да стане президент с кампанията му за изборите през настоящата 2020 г.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html