четвъртък, 28 март 2024 г.

В Северна Македония се договориха за коалиционен кабинет

След дълги преговори в Северна Македония беше сформирана управляваща коалиция. Зоран Заев и Али Ахмети договориха нов кабинет, съставен от техните партии – Социалдемократическия съюз на Македония и Демократичния съюз за интеграция, и с участието на Демократичната партия на албанците.

Зоран Заев (вдясно) и Али Ахмети ще имат 62 депутати в 120-членния парламент на Северна Македония. Снимка: интернет

Етническите албанци ще получат шанс да излъчат премиер на страната. Зоран Заев ще заеме отново министърпредседателското място, а Али Ахмети и партията му ще излъчат наследника му 100 дни преди следващите парламентарни избори, които трябва да се проведат най-късно през 2024 година.

Новото правителство ще продължи да следва линията, свързана с интеграцията на Северна Македония в НАТО, обяви Заев. В управлението на Северна Македония ще участва и по-малката Демократична партия на албанците. Тя има един депутат, но с него коалицията между Социалдемократическия съюз на Зоран Заев и Демократичния съюз за интеграция на Али Ахмети ще може да разчита на общо 62-ма членове в 120-местния парламент.

Срокът, в който Заев трябва да представи кабинета си, е до началото на септември. От своя страна парламентът има срок от 15 дни дали да го одобри, или отхвърли. Социалдемократическият съюз на Македония и Демократичният съюз за интеграция на Али Ахмети са се договорили за подялба на министерствата, които по думите на Зоран Заев ще бъдат предложени на качествени експерти. Засега няма официална информация коя партия кое министерство ще оглави.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html