четвъртък, 28 март 2024 г.

Бил Клинтън: При Тръмп Белият дом стана епицентър на хаоса

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън (1993-2001) смята, че при президента Тръмп Белият дом се е превърнал в епицентър на хаоса. Клинтън заяви това в реч на Националния конгрес на Демократическата партия на САЩ, който се провежда виртуално в Милуоки (Уисконсин), предаде ТАСС.

Бил Клинтън, снимка: ТАСС

Клинтън оприличи председателството на републиканеца Доналд Тръмп като хаос. „Доналд Тръмп твърди, че ние имаме водеща позиция в света. Въпреки това ние сме единствената голяма индустриализирана икономика, където нивото на безработицата се е утроило. По това време Овалният кабинет на Белия дом трябваше да се превърне в команден център, а вместо това е епицентърът на урагана“- каза Клинтън.

Той се спря на действията на администрацията на Тръмп за борба с пандемията, припомняйки, че броят на смъртните случаи в САЩ се приближава до 200 хиляди, броят на безработните и фалирали малки и средни предприятия расте. „Как реагира Доналд Тръмп? Първо заяви, че вирусът е под контрол и скоро ще изчезне. Когато това не се случи, той всеки ден се хвалеше с успехите си по телевизията, въпреки че учените чакаха да ни предоставят жизненоважна информация. Когато не му харесаха експертните съвети, той просто ги игнорира“, възмути се Клинтън.

Като къща от карти

Бил Клинтън обърна внимание на факта, че САЩ представляват 4% от световното население и 25% от случаите на коронавирусна инфекция в света. „Вие сте избрали подходящия човек, ако искате президент, който гледа телевизия с часове и насилва хората в социалните медии. Отричане, разсейване и унижение – този подход работи чудесно, когато се опитвате да се забавлявате. Но в истинска криза този подход се разпада като къща от карти “, предупреди бившият президент.

От негова гледна точка у Тръмп е неизменно само едно нещо – „решимостта да не признае своята отговорност и да прехвърли вината“ върху някой друг. Кандидатът на демократите ще бъде коренно различен президент, продължи Клинтън. „Прагматичен човек, който върши възложената работа. Човек на задължението, който, като поема отговорност за себе си, не прехвърля вината върху другите, фокусиран е, обединява и не разделя“, аргументира се той.

„Нашият избор е Джо Байдън“, каза Клинтън. Той припомни, че при президента Барак Обама и вицепрезидента Байдън заетостта в Съединените щати е нараствала повече от шест години подред. Ако Тръмп бъде преизбран за президент за втори мандат, Америка ще бъде изправена пред „още четири години обвинения, гниене и унижение“, увери Клинтън.

Старата гвардия

42-рият президент на Съединените щати е известен с ораторството си, това беше 11-ата му изява на конгресите на Демократическата партия. От тях местните наблюдатели единодушно откроиха речта в Шарлът, Северна Каролина, през 2012 г., когато Клинтън беше по-убедителен от останалите в полза на преизбирането на Обама за държавен глава за втори мандат. Както изчисли New York Times, преди осем години Клинтън е говорил около 48 минути и в рамките на почти 3200 думи затъмни самия Обама с красноречието си.

Този път поради обективни обстоятелства Клинтън трябваше да се ограничи до видеозапис, продължил само пет минути и записан предварително. Един от четиримата живи бивши американски президенти знае по-добре от всеки друг от какви качества наистина се нуждае държавния глава.

Клинтън навършва 74 в сряда. Той е с три години по-млад от настоящия кандидат на партията за президент Джоузеф Байдън, когото Доналд Тръмп нарича сънения Джо зад гърба му. Клинтън представлява на конгреса старата гвардия на Демократическата партия, в която вече новото, така наречено прогресивно крило вече набира сила. Байдън се позиционира като преходна връзка, мост между две поколения.

Кандидатът за президент на демократите Джо Байдън провежда видеоконферентен разговор със съпартийци. Снимка: ТАСС

Конгресът на демократите

Демократичната национална конвенция (конгрес) на САЩ ще продължи до 20 август, четвъртък. Делегатите вече одобриха Джоузеф Байдън за свой кандидат за президент на изборите през ноември. Освен това те планират да обсъдят широк спектър от въпроси, включително пандемията, състоянието на икономиката, проблемите на масовата безработица и расовото неравенство, както и да одобрят сенатора Камала Харис от Калифорния като кандидат за вицепрезидент.

В пандемията организаторите на форума трябваше да предприемат безпрецедентни мерки: почти всички събития на конгреса, включително гласуването за одобрение на кандидатите, ще се провеждат дистанционно. Виртуалните центрове, които ще получат видеокадри от конгреса, се намират в Ню Йорк, Лос Анджелис, Милуоки, Уисконсин и Уилмингтън, щата Делауеър, където се намира Байдън.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html