петък, 19 април 2024 г.

Бивш служител на ЦРУ e обвинен в шпиониране за Китай

 

Бивш служител на американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) е обвинен в Хонолулу за шпиониране за Китай, след като беше арестуван миналата седмица след операция под прикритие, съобщи Канал 3.

Илюстрация от интернет

67-годишният мъж, който е работил за ЦРУ от 1982 до 1989 г., е обвинен в конспирация за събиране и предаване на информация за националната отбрана за чужда страна. Ако бъде признат за виновен, го грози дългогодишна присъда.

 

Едно изявление от Федералното бюро за разследване (ФБР), за което мъжът също е работил от 2004 г. като лингвист, го обвинява, че е предал държавни тайни на китайските разузнавачи в Хонконг през март 2001 г. Тези тайни, за които той твърди, че е получил 50 000 долара, включва информация за методите на ЦРУ за сигурна комуникация и техниките на агенцията за шпионаж, пише в съобщението.

 

Прокурорите твърдят, че мъжът продължил с шпионската си дейност и във ФБР, като е копирал документи, свързани с ракети и технологични изследвания на оръжейните системи.

 

На среща със служител под прикритие, представящ се за китайски разузнавач миналата седмица, шпионинът казал, че иска да види успеха на „родината“ и че иска да помогне на Китай повече, след като пандемията на коронавирус приключи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html