петък, 19 април 2024 г.

Румен Ненков: Радев подкрепя противоконституционни протести

Радев подкрепя протести, които са противоконституционни.¨ Това коментира пред NOVA бившият конституционен съдия Румен Ненков.

Румен Ненков. Снимка: интернет

По думите му било недопустимо и грехота да се хвърля храна. Обърна внимание, че не одобрява и блокадите в столицата.

Той припомни, че още при назначаването на Иван Гешев за главен прокурор Радев е започнал консултации за изменения в Конституцията.

„Обществеността очакваше да види резултатите. Очевидно, че тези предложения не могат да бъдат сериозни. Очевидно предложенията на президента не са за кардинални промени, защото няма намек да се свиква Велико народно събрание (ВНС). Нека обаче видим какво е решил този мозъчен тръст при президента“, каза Ненков.

Той отправи критика към президента Румен Радев, чийто „мозъчен тръст“ не е обявил предложенията си, а същевременно той критикува лансираната идея на Бойко Борисов за нова конституция. Ненков смята, че Радев грешно е интерпретирал изказването на министър-председателя.

„Не виждам добри в това противопоставяне. От една страна, прокуратурата превиши правата си не само за влизането на „Дондуков“ 2, но и с разгласяването на записи, но от друга страна, и президентът наруши Конституцията. Ако малко вече има сдържаност от прокуратурата, от другата страна вече нещата загрубяха. Аз твърдях, че е осквернена сградата на президентството, но какво стана със заливането с червена боя на Съдебната палата и да се хвърлят яйца върху Народното събрание“, коментира той.

Отново относно предложенията за свикване на ВНС той заяви, че това било опит и на двете страни в конфликта да излязат с достойнство. „При редовни избори през март месец първата работа е да се избере ново правителство“, каза Ненков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html