петък, 29 март 2024 г.

Президентът Радев: Борисов е невнятен. Оставка, незабавна и безусловна (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев се срещна с протестиращи във Варна и пред тях коментира актуалните събития.

От едната страна бяха опозиционно настроени граждани, а от другата – хора, които искат оставката на държавния глава. Сред тях са кметът на Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев и бившият евродепутат от ГЕРБ Емил Радев.

„Дневният ред е категорично ясен – оставка, незабавна и безусловна, честни избори с машинно гласуване и тогава следващият парламент, избран с вашата воля, да дебатира новата конституция“, заяви Радев, който, по думите на администрацията на „Дондуков“ 1, се срещна с „гражданите, които за пореден ден отстояват държавността в България”.

„Но нека става с участието на всички граждани. Не се прилагат задкулисно промени в конституцията. И след обществено обсъждане, внасяне на тези промени в парламента.“

„Искаме незабавна и безусловна оставка на един парламент, който не само е загубил политическо доверие, той е загубил и елементарно достойнство. И на един министър-председател, който е вече абсолютно невнятен. Просто е невнятен“, коментира президентът Румен Радев.

Той нарече новата конституция на ГЕРБ „недоносче“.

По-късно президентът пусна официално изявление на фейсбук профила си:

„Министър-председателят явно не харесва как е съсипал държавата за последните 10 години и иска да му дадем възможност да се пробва пак. В този си стремеж той иска да вземе цялата държава като заложник за собственото си политическо оцеляване.

Изходът от такава криза на доверието в управляващите не е Велико народно събрание, а оставка – незабавна и безусловна. Не трябва изобщо да става дума да се коментират предложенията на премиера, който уби парламентаризма в страната. Призовавам всички, които милеят за бъдещето на България, да не попадат в капана на министър-председателя и да не се увличат в обсъждане на това недоносче, наречено предложение за нова Конституция.

Не се предлагат така конституционни промени – задкулисно и за 3 дни. Промените изискват дебат, позиция на академичната общност, на неправителствени организации, на институциите. Изискват обществено обсъждане и едва след това внасяне в парламента. Целта на премиера очевидно не е рационална за България конституция, а да не говорим за шкафчетата, корупцията, беззаконието, полицейщината и административния рекет. Да забравим, че всичко това изисква неговата оставка.

В отговор на въпросите на медиите във Варна заявих, че няма как да търсим бъдеще за българите в парламент, чийто председател бе поруган по най-вулгарен начин, и то от собствения си политически лидер. Председател, който не направи нищо, за да защити личното си достойнство. Българският парламент е бил оглавяван от личности като Петко Каравелов, като Стефан Стамболов, като Драган Цанков и ние като българи сме длъжни да гарантираме бъдещето си, като искаме незабавна и безусловна оставка на парламент, който не само е загубил политическо доверие, а и своето достойнство.

Затова е абсурдно да се смята, че ще внеса своите предложения за конституционни промени в изчерпан откъм легитимност парламент. Българските граждани искат неговата оставката, а днес ме питат дали ще инвестирам още 5 месеца доверие в парламента, само и само премиерът да се спаси от предсрочни избори.

Българите протестират всяка вечер, защото знаят, че от тяхната победа зависи децата и близките ни да останат в България, а да не търсят препитание в чужбина. За мен беше чест да се срещна с гражданите на Варна, които също отстояват държавността в България. Защото от нас зависи дали ще можем да говорим свободно, или ще бъдем преследвани, репресирани, мачкани, малтретирани, когато не сме безгласни и покорни. От нас зависи и дали ще живеем в държава на закона, или ще узаконяваме беззаконните хотели на властта като подпорни стени в последните оцелели плажове на Черноморието.

Брифинг пред медиите

Министър-председателят явно не харесва как е съсипал държавата за последните 10 години и иска да му дадем възможност да се пробва пак. В този си стремеж той иска да вземе цялата държава като заложник за собственото си политическо оцеляване.Изходът от такава криза на доверието в управляващите не е Велико народно събрание, а оставка – незабавна и безусловна. Не трябва изобщо да става дума да се коментират предложенията на премиера, който уби парламентаризма в страната. Призовавам всички, които милеят за бъдещето на България, да не попадат в капана на министър-председателя и да не се увличат в обсъждане на това недоносче, наречено предложение за нова Конституция.Не се предлагат така конституционни промени – задкулисно и за 3 дни. Промените изискват дебат, позиция на академичната общност, на неправителствени организации, на институциите. Изискват обществено обсъждане и едва след това внасяне в парламента. Целта на премиера очевидно не е рационална за България Конституция, а да не говорим за шкафчетата, корупцията, беззаконието, полицейщината и административния рекет. Да забравим, че всичко това изисква неговата оставка.В отговор на въпросите на медиите във Варна заявих, че няма как да търсим бъдеще за българите в парламент, чиито председател бе поруган по най-вулгарен начин и то от собствения си политически лидер. Председател, който не направи нищо, за да защити личното си достойнство. Българският парламент е бил оглавяван от личности като Петко Каравелов, като Стефан Стамболов, като Драган Цанков и ние като българи сме длъжни да гарантираме бъдещето си като искаме незабавна и безусловна оставка на парламент, който не само е загубил политическо доверие, а и своето достойнство.Затова е абсурдно да се смята, че ще внеса своите предложения за конституционни промени в изчерпан откъм легитимност парламент. Българските граждани искат неговата оставката, а днес ме питат дали ще инвестирам още 5 месеца доверие в парламента, само и само премиерът да се спаси от предсрочни избори.Българите протестират всяка вечер, защото знаят, че от тяхната победа зависи децата и близките ни да останат в България, а да не търсят препитание в чужбина. За мен беше чест да се срещна с гражданите на Варна, които също отстояват държавността в България. Защото от нас зависи дали ще можем да говорим свободно или ще бъдем преследвани, репресирани, мачкани, малтретирани, когато не сме безгласни и покорни. От нас зависи и дали ще живеем в държава на закона, или ще узаконяваме беззаконните хотели на властта като подпорни стени в последните оцелели плажове на Черноморието.

Публикувахте от Румен Радев в Понеделник, 17 август 2020 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html