четвъртък, 25 април 2024 г.

Потвърдено: Хуан Карлос е в ОАЕ

Бившият крал на Испания Хуан Карлос I живее в Обединените арабски емирства (ОАЕ) от 3 август, потвърди испанският кралски дворец, като сложи край на спекулациите за местонахождението му, съобщава Би Би Си.

На 3 август бившият крал направи шокиращото изявление, че напуска Испания на фона на разследване за корупция.

82-годишният монарх пътува до ОАЕ на 3 август „и той остава там“, заяви говорител, като не дава повече подробности.

Хуан Карлос I отрича всякакви неправомерни действия и потвърждава, че е на разположение, ако прокурорите трябва да го разпитат.

По-рано този месец той обяви решеието си с писмо до сина си Фелипе, на когото връчи престола преди шест години.

В писмото се казва, че решението е взето „заради публичните последствия за някои минали събития в моя личен живот“ и с надеждата „да позволя на сина си да изпълнява функциите си на крал със „спокойствие“.

Първо бе съобщено, че кралят е в Доминиканската република, но по-късно испанските медии заявиха, че е пристигнал в Абу Даби, столицата на ОАЕ.

Досега обаче нито дворецът, нито правителството са потвърдили местонахождението му.

Твърди се, че бившият крал е пътувал до ОАЕ на няколко пъти след неговата абдикация през 2014 г.

Съобщава се, че е близък до редица ключови фигури, включително и престолонаследника в Абу Даби Мохамед бин Заед ал Нахиян.

Защо Хуан Карлос напусна?

Хуан Карлос абдикира през 2014 г. след близо 40 години на власт и предаде властта на сина си Фелипе.

Решението му да се откаже от престола дойде след разследване за корупция за 100 милиона долара, свързано със съпруга на дъщеря му и противоречив лов на слонове, който монархът предприе по време на финансовата криза в Испания.

Противоречията обаче не спират дотук.

През юни тази година Върховният съд на Испания започна разследване на предполагаемото участие на Хуан Карлос във високоскоростен железопътен договор в Саудитска Арабия, след като бившият крал загуби имунитета си срещу съдебно преследване след своята абдикация.

Хуан Карлос изигра решаваща роля в прехода на Испания към демокрация след смъртта на ген Франсиско Франко през 1975 г., но популярността и здравето му намаляха в последните години на неговото царуване, което го накара да предаде палката на сина си.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html