Начало НА ФОКУС Брюксел и Мадрид протестират срещу маските

Брюксел и Мадрид протестират срещу маските

Простести срещу мерките за борба с коронавируса заляха улиците на Брюксел и Мадрид. Според недоволните носенето на маски се отразява негативно върху свободите им. Властите в белгийската столица направиха задължително носенето на маски на 12 август.

Снимка: cnnespanol

Демонстрантите, които излязоха по улиците на Мадрид, бяха над 2500 души, съобщава „Ел мундо“.

Походът започна под огромния испански флаг на площад „Колумб“, където присъстващите размахваха плакати с фрази като „Вирусът не съществува“, „Маските убиват“ или „Ние не се страхуваме“.

Правителственият делегат Хосе Мануел Франко заяви, че ще санкционира „с максималната суровост“, позволена от закона, заради липсата на съответствие с мерките за защита срещу пандемията на коронавирус.

„Винаги има някакви безразсъдни, в случая доста хора, за съжаление, които не спазват правилата, но това, което искам да поясня напълно, е, че те ще бъдат санкционирани с максималната суровост, която законът ни позволява“, заяви той и допълни, че 30 души, присъстващи на събитието, вече са глобени.

В писмото на организаторите на протеста се говори за „цензура в медиите и инструментите, които използват органите на реда“, но в нито един момент не се казва нищо „против маската“, допълва Франко.

Въпреки това много от присъстващите изясниха в социалните мрежи намерението си да бъдат без маски. Според властта този протест ще доведе до нарастване на случаите на заразени с коронавирус.

Снимка: expansion.com

„Организаторите написаха, че гарантират спазването на социалната дистанция. Те дори уточниха, че ще има хора, които да напомнят това с плакати“, допълва правителственият делегат.

Според Франко в такъв случай „не трябва да има причина да се забранява такава концентрация на хора“.

Правителствената делегация в Мадрид не обмисля да прекрати демонстрацията при отсъствие на маски сред присъстващите, защото „лекарството може да бъде по-лошо от болестта“, каза Франко. Трябваше да се действа „с обективност, с мярка, със здрав разум и най-вече с пропорционалност“.

„Вярвам, че полицията е действала с пропорционалността, която се изисква от тях и с която те винаги действат. По мое мнение щеше да стане по-лошо, ако органите на реда се бяха намесили с цел да разпръснат демонстрацията“, добави делегатът на правителството.