петък, 19 април 2024 г.

Берон срещу Младенов: Трябва ли ни нова Конституция?

Николай Младенов. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес част от гостите в сутрешния блок на bTV бяха д-р Петър Берон, бивш депутат от последното Велико народно събрание, и бившия министър на отбраната Николай Младенов.

Те коментираха предложението за промени в Конституцията, като се оказаха на крайно различни мнения. Д-р Берон заяви, че много малко неща в Конституцията ни са за промяна. Докато Младенов беше категоричен, че страната ни има изключителна нужда от изцяло нова Конституция.

Според Берон, Великото народно събрание трябва да бъде премахнато като инструмент за промяна на законите у нас. Това може да се прави и от голямо мнозинство в редовния парламент.

Той посочи, че има резон в намаляването на депутатите, но не на 120, а на 200. Повечето неща в Конституцията ни обаче са много добри и дори главата, отнасяща се до съдебната власт, не бива да се пипа много.

На друго мнение беше Младенов: „Настоящата ни Конституция е писана в съвсем различен период. България сега е член на ЕС, след няколко години ще приеме еврото. Имаме нужда от сериозен обществен дебат, който да предложи промяна на Конституцията.“

Той отбеляза, че има страшно много неща, които са за промяна в Конституцията ни. Намалянето на депутатите е едно от тях. Но също така и темата за нуждата от двукамерен парламент.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html