сряда, 24 април 2024 г.

Тихановска готова за национален лидер (ВИДЕО)

В Беларус се очаква национална стачна вълна след уикенд, в който десетки хиляди излязоха на улицата, за да поискат напускането на президента Александър Лукашенко.

Светлана Тихановска. Снимка: Financial Times

Опозиционните лидери призоваха за стачки, тъй като гневът нараства заради съобщенията за полицейско насилие, както и за предполагаемото фалшифициране на на 9 август.

Но президентът, който претендира за огромна изборна победа, упорства. В неделя той призова привържениците си да защитават страната и независимостта си.

Протестиращите отвърнаха, като хиляди заляха улици и площади, а местният независим новинарски сайт Tut.by определи мирната демонстрация като „най-голямата в историята на независима Беларус“.

Вълната от гняв нарасна, след като Централната избирателна комисия заяви, че г-н Лукашенко, който е на власт от 1994 г., печели 80,1% от гласовете, а основният кандидат на опозицията Светлана Тихановская 10,12 на сто.

Г-жа Тихановска, която замина за Литва, след като резултатите бяха оповестени, настоява, че при правилно преброяване на гласовете тя е спечелила подкрепа от 60% до 70%.

Във видео съобщение, публикувано в понеделник, тя казва, че е готова да поведе Беларус.

„Готова съм да поема отговорност и да действам като национален лидер, за да може страната да се успокои и да влезе в нормален ритъм“, заяви Тихановска във видеообръщение от Литва, поместено в youtube.

Тя настоя за освобождаване на всички „политически затворници“ в републиката, както и за „подготвяне в най-кратък срок на законодателна база и условия за организиране на нови президентски избори – реални, честни и прозрачни, които ще бъдат безрезервно приети от международната общност“.

Междувременно около 6700 души бяха арестувани след изборите и много от тях говориха за изтезания от страна на службите за сигурност.

Изглежда, че служителите на държавната телевизия стачкуват в понеделник сутринта с предаване, показващо празни бюра, а за атмосфера е пусната музика, отбелязват чуждестранни журналисти.

Работници в държавни фабрики излязоха в знак на солидарност с протестиращите миналата седмица, като за тази седмица са планирани още стачки, което увеличава натиска върху г-н Лукашенко, казва корейският кореспондент на BBC, Йона Фишър.

Какво се случи в неделя?

В столицата се проведе контрапротест, като местните медии съобщават, че в проправителственото събитие са участвали около 31 000 души. Вътрешното министерство изчисли, че броят им е около 65 000, докато репортер на информационна агенция AFP заяви, че цифрата е по-близка до 10 000.

В обръщение към привържениците г-н Лукашенко заяви, че Беларус ще „умре като държава“, ако се проведе повторно провеждане на изборите.

снимка: ABC

„Вие дойдохте тук, за да може за първи път от четвърт век да защитите страната си, независимостта си, жените, сестрите и децата си“, каза той.

Той добави, че опозицията ще „пълзи като мишки от дупка“, ако този път не бъдат потиснати.

Имаше съобщения, че работниците от държавния сектор са били принудени да се влеят в протестите, за да не загубят работата си. В продължение на дни работници в държавни фабрики се присъединяват към уличните шествия срещу президента.

Докато президентът говореше, около 220 000 протестиращи против Лукашенко, се събраха близо до мемориала на Втората световна война в центъра на Минск според Tut.by.

снимка: Ройтерс

Привържениците излязоха и в други градове след призив за митинги през уикенда от г-жа Тихановска.

Редица служители, както и настоящи и бивши полицаи, подадоха оставка.

Президентът Лукашенко, който ръководи Беларус от 26 години, се сблъсква и с нарастващ натиск от други европейски страни.

В неделя френският президент Еманюел Макрон заяви, че ЕС трябва „да продължи да подкрепя стотиците хиляди беларуси, които протестират мирно за спазването на своите права, свобода и суверенитет“.

Германският вице-канцлер Олаф Шолц определи г-н Лукашенко като „лош диктатор“, като заяви пред в. „Билд“, че беларуският лидер е „загубил всякаква легитимност“.

Миналата седмица външните министри на ЕС се съгласиха да подготвят нови санкции срещу беларуски служители, отговорни за „насилие, репресии и фалшифициране на изборните резултати“. САЩ осъдиха изборите като „несвободни и несправедливи“.

Стотици хора присъстваха на протести в Прага и Варшава в неделя.

Подкрепа за протестиращите от Прага, Чехия. Снимка: Ройтерс

Президентът Лукашенко обаче потърси руска помощ, докато вълненията продължават.

В събота той заяви, че президентът Владимир Путин е обещал да предостави това, което той нарича „всестранна помощ в случай на външни военни заплахи за Беларус.“

Двамата лидери проведоха втори разговор в неделя, в който Кремъл заяви, че са обсъдили „ситуацията в Беларус, като вземат предвид натиска върху републиката отвън“.

Путин каза на г-н Лукашенко, че Русия е готова да помогне на Беларус „в съответствие с колективния военен пакт, ако е необходимо“.

Беларуският лидер също изрази опасения във връзка с военните учения на НАТО, които се провеждат в съседните Полша и Литва, и изнесе тирада срещу западния военен съюз.

по Би Би Си

Властите не жалят средства – опожарена кола на екип на Свободна Европа. Снимка: от туитър профила на Кристофър Милър, кореспондент на Свободна Европа, Политико, „Гардиън“, ViceNews и BuzzFeed

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html