четвъртък, 30 май 2024 г.

Идеята за премахване на Великото народно събрание е изключително вредна!

 

Иван СОТИРОВ, бивш главен секретар на СДС. Снимка: интернет

Идеята за премахване на Великото народно събрание е изключително вредна! (Това е предложението на ГЕРБ в проекта за нова Конституция, б.р.)

Вярно е, че ВНС не съществува почти никъде другаде по света, но в България то до известна степен играе ролята на горна камара – има възпиращо действие срещу партийно-конюнктурните пориви на мнозинството в Обикновеното народно събрание.  Тъй като е очевидно, че у нас няма нагласа за въвеждането на двукамарен парламент, премахването на ВНС ще даде възможност на Обикновеното народно събрание да променя основните принципи, заложени в Конституцията с квалифицирано мнозинство.

Като вземем предвид прогресивното снижаване на качеството на всеки следващ парламент, което се е превърнало в една зловеща закономерност, породена от наложения партийно-корпоративен модел на обратна селекция, можем да сме сигурни в каква посока ще са промените в конституцията. Порочната практика да се променя един закон по няколко пъти в рамките не само на един парламент, а често и в рамките на една пленарна сесия, ще се пренесе и върху промените в основния ни закон. Там, където правилата могат да се сменят по всяко време в зависимост от капризите на управляващото мнозинство, там няма правила!

Важно е да съзнаваме и това, че когато се правеше действащата конституция, изтерзаният от комунистическия режим наш народ беше обладан от мощен порив към демокрация. Тази обществена нагласа сложи своя отпечатък върху конституцията ни въпреки всичките ѝ слабости.

Днес обществените нагласи са в обратна посока. Хората са омерзени от проваления преход, през който олигархията наложи модела на фасадна демокрация. Системните партии и Народното събрание вече са напълно дискредитирани, защото не са институции на демокрацията, а инструмент на олигархията. Исторически закономерно е в такава обстановка, когато демокрацията е изродена в контролиран от мафията хаос, хората да предпочетат управлението на човек с твърда ръка.

Първо трябва да променим правилата, по които се избират депутатите, да се премахне порочната практика на листи с анонимни партийни мишки, да се премине към чисто мажоритарна система с балотажи, каквато беше волята на над 2,5 милиона избиратели, и чак тогава, когато се реформира партийната система и подобри качеството на тези, които избираме в Народното събрание, чрез въвеждане на принципа на пряката отговорност пред избирателите, може да се мисли за промяна на Конституцията.

От ФБ страницата на Иван Сотиров

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html