петък, 19 април 2024 г.

Пак брожения в щангите, опозицията иска Извънредно общо събрание

След повече от 9 години управление на президента Неделчо Колев (от пролетта на 2011 г.) и генералния секретар Борислав Гидиков се задава промяна във Федерацията по вдигане на тежести (БФВТ).

Въпреки нежеланието на ръководството за промяна на статуквото през седмицата бе внесена подписка за свикване на Извънредно общо отчетно-изборно събрание. Парафирали са я 12 от лицензираните 31 клуба в страната, т.е. законовото изискване за поне 1/3 желаещи за свикване на най-висшия форум е спазена, пише в. „Сега“.

Документът бе внесен от лидера на опозицията – бившия президент на БФВТ Антон Коджабашев, и от президента на Славия Здравко Стоичков. Прие го лично генсекът Гидиков. Сега ръководството има две седмици да насрочи извънредно събрание, в противен случай това ще бъде сторено от Софийския градски съд въз основа на Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ).

Исканията на 12-те клуба са записани в дневния ред на извънредното събрание. Първото от тях е за промени в устава на БФВТ, за да бъде приведен той в съотвествие със ЗЮЛНЦ. По досегашния устав, приет по времето на сегашното ръководство, всеки желаещ да оглави федерацията трябва “да подаде кандидатура три месеца преди общо събрание“.

Но пък самото събрание се насрочва месец по-рано от УС на БФВТ чрез “Държавен вестник”. Тоест само човек, който има информация дали събранието ще бъде насрочено в следващите три месеца, може да се кандидатира, а такива са само тези от ръководството. Пак по този устав, за да бъде допусната до гласуване на събранието кандидатурата на някого за член на УС, тя трябва да е предварително одобрена от настоящия УС. И още – извънредно събрание може да се свика с подписите на 2/3 от членовете на федерацията, докато ЗЮЛНЦ изисква 1/3.

Друга точка в дневния ред е за разследване на всички решения, вземани от ръководството на БФВТ, най-вече на финансовите му дела, тъй като има съмнения и през годините много обвинения от различни клубове и деятели за злоупотреби на Колев, Гидиков и старши треньора на националните отбори Иван Иванов.
12-те клуба са вписали в дневния ред да бъде направен и избор на нов президент и генерален секретар, както и на нов УС.

Всички тези искания изглеждат доста по-лесно постижими от опозицията, защото сега членове на БФВТ са само 31 клуба. Едно от обвиненията на недоволните към Колев, Гидиков и Иванов бе, че регистрират клубове фантоми, които нямат спортна дейност, но помагат при гласуванията на общи събрания.

Имаше например случай, в който синът на Неделчо Колев гласува за баща си от името на свой клуб. Така до влизането на Закона за физическото възпитание и спорта в сила в БФВТ се числяха 52 члена. След въвеждането на новите критерии клубовете останаха 31.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html