четвъртък, 18 април 2024 г.

Марияна Николова със сребърен медал по лов

Министърката на туризма (в средата) на лов

Интересно и доста нетипично за жена хоби има новата министърка на туризма Марияна Николова. Освен със завидно CV и добро образование тя със сигурност може да се похвали и с точен мерник, тъй като е запалена ловджийка. От години Николова е член на управителния съвет на българския ловен женски клуб „Бендида“, който носи името на едноименната тракийска богиня. Мисията на клуба е да подкрепя младите ловджийки. „Много от дейностите на дамите са посветени на съхраняване културата и етиката в лова на дивеч и българските традиции. БЛЖК „Бендида“ създава контакти със сродни организации и сдружения в страната и чужбина за повишаване нивото на подготовка на своите членове и получаване на знания и умения“, уточняват от екипа на клуба.

Новата министърка на туризма обаче не е просто част от управата на „Бендида“, но и през годините е взимала активно участие в различни дейности и инициативи на клуба. На част от снимките, които екипът на организацията е споделил, се вижда как Марияна Николова е нарамила пушка или как с колежките й садят дръвчета. За точния си мерник министърката дори е удостоена с награда. През 2015 година тя получава сребърен медал на проведената тогава 62-ра генерална асамблея на Световния съвет по лова и опазване на дивеча в Правец. От различните публикации в сайта се разбира, че дамите в „Бендида“ ги бива не само с огнестрелните оръжия, но и в стрелбата с лък. Преди няколко години в чест на богинята, на която е кръстен клубът, жените организирали стрелби с лък в град Гоце Делчев.

През 2015 година Николова получава сребърен медал на проведената тогава 62-ра Генерална асамблея на Световния съвет по лова и опазване на дивеча

Прави впечатление обаче, че Николова, за разлика от доста ловци, никога не позира за пошли снимки с трофеите си, което показва уважението й към природата и животните. В последните няколко години тя не присъства и на кадрите от различните събирания на клуба. Отсъствието й от фотосите вероятно се дължи на високите държавни постове, които заема.

Името на настоящата министърка на туризма се завъртя в медийното пространство още през 2017 година, когато стана началник на кабинета на тогавашния вицепремиер Валери Симеонов. Малко повече от година след това Николова беше „повишена“. Тя зае мястото на Симеонов като заместник министър-председател по икономическата и демографската политика.

За новата министърка на туризма се знае, че е родом от Ботевград. Вероятно спокойно може да гледа филмите на Луи дьо Фюнес без субтитри, тъй като е завършила езикова гимназия с профил френски език. Има диплома по публична администрация и административни практики от Софийския университет, а впоследствие изкарва и магистърска степен по право. В CV-то й гордо стоят и различни обучения и специализации от различни европейски държави. През годините Николова е натрупала сериозен професионален опит. Била е юрисконсулт на столичната „Топлофикация“, заемала е експертни длъжности в Министерството на държавната администрация, както и в Министерството на земеделието и фонд „Земеделие“. Ръководила е и отдел в Националната електрическа компания (НЕК).

Наред с богатото си портфолио Марияна Николова може да се похвали, че е реализирана и в личен план. От 2002 година е омъжена за съпруга си, чието име обаче тактично спестява. За него се знае единствено, че няма общо с политиката и работи във фирма, която произвежда мебели. Двамата имат две дъщери – на 18 и 11 години.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html