петък, 29 март 2024 г.

Заради руските провокации над Черно море НАТО може да засили охраната на българското въздушно пространство

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и върховният главнокомандващ на Съюзните сили на НАТО в Европа генерал Тод Уолтърс са обсъдили „оказването на съюзна подкрепа за усилване мисията за охраната на въздушното пространство на страната, което ще бъде и в интерес на повишаване подготовката на българските Военновъздушни сили за изпълнение на мисията в съюзен формат“, съобщиха от пресцентъра на Военното министерство, цитирано от „Медиапул“.

Адмирал Ефтимов (в дясно) и генерал Тод Уолтърс. Снимка от сайта на МО

Засилената мисия за охраната на въздушното пространство (enhanced Air Policing) е част от мерките за сигурност на НАТО, въведени след незаконното и нелегитимно анексиране на Кримския полуостров от Русия през 2014. Те имат за цел да демонстрират отбранителния характер на НАТО и да възпират евентуална агресия на Русия.

През 2017 година четири самолета „Юрофайтър“ на Италия бяха разположени в авиобазата „Граф Игнатиево“.

В последните месеци български изтребители бяха вдигнати на няколко пъти заради руски самолети над Черно море, което се случва от години.

Периодично български изтребители излитат по спешност заради самолети без полетен план, без радиовръзка и с изключен транспондер до българското въздушно пространство. Според Военновъздушните сили всички те са предполагаема собственост на Руската федерация.

Тези полети допълнително намаляват летателния ресурс на българските изтребители МиГ 29, който пряко зависи от руската страна.

България от години е затруднена да охранява въздушното си пространство заради липсата на достатъчно самолети и по-модерни радари.

 

България продължава да разчита за охраната на небето си само на старите съветски изтребители МиГ 29, чиято поддръжка е трудна и скъпа и преминава през руската страна.Снимка: armymedia

Адмирал Ефтимов и генерал Тод Уолтърс са обсъдили в Брюксел и трайното преместване на регионалната функция за морско координиране (RMCF) за Черно море от състава на Морското командване на НАТО във Военноморския координационен елемент в гр. Варна, където има изградена инфраструктура и способности.

„Потвърден е дългосрочният ангажимент на страната ни в международните усилия за трайно възстановяване на Афганистан, чрез продължаване участието на български военен контингент в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“, съобщиха от МО. И още – че България е приела да домакинства срещата на началниците на отбраната на страните, членки на НАТО от Централна Европа, в началото на 2021 г.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html