четвъртък, 25 април 2024 г.

Заради Беларус и Ливан – извънреден съвет на външните министри от ЕС

Външните министри на Европейския съюз ще проведат днес извънреден съвет, за да обсъдят ситуацията в Беларус, Ливан и Източното Средиземноморие. България е представена от заместник-министъра на външните работи Петко Дойков.

Беларус, напрежението в Източното Средиземноморие, Ливан и Венецуела са темите на извънредния съвет на външните министри на Европейския съюз.

Заради бруталните действия на режима на Лукашенко срещу протестиращите Беларус е заплашена със санкции от ЕС. Снимка: интернет

Заседанието беше свикано по искане на Полша заради ситуацията в Беларус след президентските избори.

Швеция вече се обяви за налагане на насочени санкции срещу отговорните за насилието по време на протестите в Беларус. Вчера  германският външен министър Хайко Маас заяви, че натискът върху Минск трябва да се засили:

„В момента има много разговори между външните министри на страните членки как да реагираме на събитията. Пределно ясно е, че бруталността и арестите на мирни демонстранти и журналисти в Беларус са неприемливи за Европа през XXI век и ето защо трябва да засилим натиска върху властите там“.

Извънредна среща на външните министри поиска и Гърция заради напрежението с Турция, което ескалира в началото на седмицата, след като Анкара възобнови сондажите в района на гръцки остров в Източното Средиземноморие.

Вчера турският президент Реджеп Ердоган заяви, че спорът с Атина трябва да се реши с диалог, а турският външен министър проведе разговори с редица външни министри, сред които и българският Екатерина Захариева.

Франция вече поиска налагане на европейски санкции срещу Турция заради политиката ѝ в Източното Средиземноморие.

Днешната среща на първите дипломати на Европейския съюз ще се проведе чрез видеоконферентна връзка, което означава, че първите дипломати не могат да вземат политически решения, а за налагане на санкции срещу която и да е държава е необходимо единодушие между всички 27 лидери.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html