петък, 26 април 2024 г.

Благовест Пунев за новата Конституция: Манталитетът е проблем, не законите

Калоян КОНСТАНТИНОВ

Благовест Пунев. Снимка: БНР

„Чужд съм на нормативния фетишизъм – че ако се промени законът, с това ще се решат проблемите. Проблемите са повече в манталитета на хората и политическата култура. И с не толкова добра нормативна основа може добре да функционират определени системи, ако има съответната политическа култура. Има значение каква е уредбата, разбира се, но не е единственото важно“.

Това заяви пред „Антени“ Благовест Пунев, бивш конституционен съдия, бил е съдия във Върховния съд, бивш зам.-председател на Върховния касационен съд, бивш член на ВСС.

Той коментира предложението на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико народно събрание (ВНС) и изготвяне на нова Конституция:

„За свикване на Велико народно събрание трябва 50% от народните представители да са съгласни, а 2/3 да определят дневния ред. След това се свиква ВНС от 400 народни представители. 2/3 от тях трябва да приемат новия проект за Конституция. Това е много тежка и сложна процедура. Дори да се свика ВНС и да се стигне до някакъв край – ще е изключително сложно.“

Пунев коментира и част от предложенията на ГЕРБ за промени. Едно от тях беше закриването на Висшия съдебен съвет (ВСС) и създаването на Съдебен съвет на съдиите и на Съдебен съвет на прокурорите.

„Това показва, че прокуратурата няма да бъде в обща система със съда. Ще излезе от Съдебната власт. В момента тя, съдът и следствието са заедно в Съдебната власт. Затова имат и общ кадрови орган – ВСС, който извършва назначенията и в трите подсистеми – съд, следствие и прокуратура. Той също така решава и общите финансови и ресорни въпроси. С това предложение прокуратурата ще излезе от Съдебната власт“, обясни той.

На теория, това е добра крачка, тъй като мястото на прокуратурата не е в Съдебната власт, защото ролята ѝ е различна:

„Съдът е арбитър, той е неутрален – трябва да бъде еднакво дистанциран от страните в даден казус. Докато прокуратурата е страна, тя представлява държавния интерес. Освен това има тясна връзка с изпълнителната власт, с правителството. Доколкото, разбира се, органите на МВР и защитата на националната сигурност са поверени на изпълнителната власт.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html