петък, 29 март 2024 г.

Бил Гейтс: Даваме милиарди за ваксини, а ни обвиняват, че убиваме хора и трупаме пари

Бил Гейтс. Снимка: Lacy O’Toole/CNBC

Бил Гейтс, създателят на софтуерния гигант „Майкрософт“, един от най-богатите хора в света и най-големите филантропи – даде интервю за технологичното списание „Уайърд“.

В него бизнесменът, който финансира с милиарди долари проучванията на коронавируса, говори за борбата с пандемията, ваксините, сблъсъците с Тръмп и лудите конспиративни теории.

„Антени“ извади най-важното от интервюто за българската публика:

Предупреждавате ни за глобалната пандемия от години. Сега, след като се случи, разочарован ли сте от реакцията на САЩ?

О, да. Има 3 периода, които ме разочароваха. Първият е от 2015 г. до момента, в който пандемията удари. Ако бяхме отделили това време за подсилване на нашия диагностичен, терапевтичен и ваксинационен капацитет, както и ако бяхме направили няколко симулации – щяхме да сме далеч по-добре. Вторият период бяха първите месеци на пандемията, когато правителството всъщност направи доста трудно получаването на разрешително за частните лаборатории да тестват за COVID-19. Забраната за пътуване също се забави доста, а когато я наложиха – беше твърде ограничена и неефективна. Третият период е, когато след месеци наред пандемия най-сетне се сетихме, че маските и лидерството са важни.

Разочарован сте, но дали сте изненадан?

Изненадан съм от ситуацията в САЩ, тъй като най-умните и подготвени епидемиолози в света са в Центъра по контрол на заболяванията и превенцията (ЦКЗП). Очаквах да се справят по-добре. Човек би очаквал ЦКЗП да е най-активният играч, а не Белият дом или дори Антъни Фаучи. Но те не станаха лицето на епидемията. Те са обучени да комуникират, а не да се паникьосват, да карат хората да разберат ситуацията. Но от началото на пандемията сякаш бяха заглушени. Звъняхме на ЦКЗП няколко пъти и те все ни казваха да се обърнем към Белия дом.

Смятате ли, че агенциите в САЩ се провалиха с овладяването на пандемията? Или лидерството на страната ги провали?

Нека мине малко време преди аутопсията. Пандемията все още бушува, нека се фокусираме върху нея. Белият дом не позволи на ЦКЗП да си върши работата от март насам. По едно време си вършеха работата и Америка се справяше не по-зле от която и да е друга държава. Тогава обаче дойдоха забраните, лидерските послания за отваряне, неносенето на маски и други подобни – това не е вина на експертите. Те твърдяха, че вдигането на карантината ще свърши зле, че политическото лидерство трябва да носи маска, за да дава пример.

Оптимист ли сте?

Да. Трябва да сме наясно, че до момента икономиката на света е изгубила трилиони долари, натрупани са страшни дългове. Но също така беше постигнат впечатляващ напредък по отношение на иновациите, диагностиката, нови лечения, ваксините. Смятам, че до края на 2021 г. богатите страни ще се справим с коронавируса. До края на 2022 г. целият свят би трябвало да се е отървал. Лошото е, че борбата с пандемията ни връща години назад в борбата с маларията, детския паралич и завлича в дългове много държави. Ще са ни нужни години, за да си върнем прогреса, който бяхме постигнали до 2020 г. Да, не може да се сравнява с Първата или Втората световна война, но определено ги доближава по магнитуд на влияние.

През март изглеждаше невъзможно да дадете подобно обобщение, което дори да хвалите като страхотно.

Това е, защото избегнахме сблъсъка с една още по-мрачна картина. Благодарение на иновациите няма да ни се наложи да се мъчим 5 години в очакване на стадния имунитет.

Какво можете да ни кажете за ваксините. Има ли решение, което да е бързо и безопасно?

Заради начина им на производство и трудностите в набавянето на големи бройки – ваксините най-вероятно ще са достъпни предимно за богатите държави. Просто няма как да ги направим евтини и достъпни за целия свят. Тази болест, съдейки по изследванията върху животните и данните от първа фаза на тестване, може да се предотврати с ваксина. Но има няколко неизвестни, на които да си отговорим. Трябва да разберем колко време ще трае тя, колко ще е ефикасна при по-възрастните, ще има ли странични ефекти, как ще взаимодейства с автоимунните заболявания и т.н. Все отговори, които трябва да намерим преди големите тестове в трета фаза.

Притеснявате ли се, че в бързината да изработим ваксина ще одобрим нещо неефективно и опасно?

Определено. В Китай и Русия работят много скоростно. Сигурен съм, че на някои места в света ще ваксинират доста хора, без да са тествали ваксините нужното време. Трябват ни поне 3-4 месеца минимум, за да видим страничните ефекти от тестването във фаза 3. Засега здравните власти в Америка не се поддават на натиск и вършат всичко по правилата. Иронията е, че президентът ни е скептичен по отношение на ваксините. Всяка моя среща с него протича ето така: „Хей, нищо не разбирам от ваксини, но трябва да се видиш с оня човек Робърт Кенеди-младши, който мрази ваксините и разпространява разни глупости за тях“.

Нима Кенеди-младши не беше човекът, който твърди, че имплантирате чипове у хората посредством ваксините?

Точно той. Заедно с Роджър Стоун и Лора Инграхам разправят неща от сорта на: Чух много хора да казват това, това и това“. Това е доста тръмпистки начин на изказ, при който може да се измъкват от понасяне на отговорност за казаното. Имахме няколко срещи с тях, на които аз заедно с Франсис Колинс и Антъни Фаучи трябваше да отидем. Стоун, Инграхам и Кенеди-младши нямаха никаква данни. Нищо. Когато повдигахме този въпрос, ни се отговаряше с: „Тръмп каза, че трябва да седнете и да ни слушате, затова млъкнете и просто слушайте“. Иронично е, че сега Тръмп се опитва да се възползва от работата по ваксината.

Какво си мислите, когато седите на среща, на която чувате лъжи, а президентът искате да си мълчите?

Беше странно. Не съм се виждал лично с него от март 2018 г. Ясно изразих желание да разговарям с него по всяко време за епидемията. Разговарял съм многократно с редица от неговите най-приближени служители. Опитвам се да събера спешно 8 милиарда долара за ваксини, които да разпространим у нас и по света. Това е едва 1% от нужните пари, но ще са достатъчни, за да нормализираме ситуацията.

Ако вие бяхте в болница с коронавирус, с какво бихте искали да ви лекуват?

Ремдезивир. Уви, тестването му в САЩ е хаотично и резултатите скромни. Но той има потенциала за много повече. Направо е лудост колко объркано върви тестването тук. Също така препоръчвам дексаметазон, той е относително евтин и е за по-късните етапи на болестта.

Мисля, че няма да имате проблем с плащането. Може да поискате всичко.

Не искам специално отношение. До 2-3 месеца ще проучим ваксините, антителата също ще се развият до 2-3 месеца. Лечението в болниците вече дава в пъти по-добри резултати. И това е вследствие само на лечението с ремдезивир и дексаметазон. Всичко останало е добавка към това.

Какво смятате за всички онези хора, които подкрепят противонаучни тези и методи?

Интересно, но съм по някакъв начин обвързан с всичко, срещу което тези хора се борят. Свързан съм с климатичните промени, с ГМО, с ваксините. Иронията е, че социалните медии позволяват подобен род елементарни обяснения: „Добре, има там един лош човек и това обяснява всичко“. И когато се използва криптиране, просто няма начин да разбереш за какво наистина става въпрос. Според мен правителствата не бива да позволяват подобен тип лъжи и измами, или детска порнография – да бъдат криптирани (бел.прев. – скривани с кодове в приложения като WhatsApp и Facebook Messenger).

Вие сте приятели с Марк Зукърбърг, не сте ли обсъждали въпроса?

След като заявих това публично, той ми прати писмо. Харесвам Марк, според мен има добри ценности, но възгледите ни се разминават по отношение на този въпрос. Този род лъжи са толкова очебийни, няма как да не ги забележиш и понамалиш малко. Като онази жена, която събра над 20 милиона гледания, говорейки, че демони причиняват COVID-19 и други подобни неща. Колко да са добри хората във Фейсбук, които блокират глупостите, ако не са изтрили това? Сега казват, че са го премахнали. Не е вярно. Тези конспиративни теории са ужасни, особено против ваксините. Даваме десетки милиарди долари за ваксини, с които спасяваме животи, за да може после хората да се обърнат и кажат: „Не, вие се опитвате да изкарвате пари и да убивате хора“. Това е налудничаво изкривяване на истината.

Досега сте внимавали да не се замесвате в политиката. Но проблемите, по които работите – като общественото здраве и климатичните промени – се влошават в резултат на политическото лидерство на страната. Смятате ли да се захванете най-сетне с политика?

Фондацията ми трябва да остане безпристрастна. Който и да бъде избран в САЩ, ще работим с него. Очевидно компетенциите на политиците ни засягат, но се надяваме, че хората ще видят начина, по който сегашната администрация си избира служителите. И дано това повлияе на вота им. Но аз няма да инвестирам пари в изборите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html