петък, 19 април 2024 г.

Бившият председател на СДС Петър Берон: Не сме в революционна ситуация

Интервю на Тодор ТОКИН

Петър Берон, снимка: Интернет
  • Господин Берон, над месец вече има антиправителствени протести. Виждате ли някаква прилика с тези от 1989-1990 година?
  • Тези шествия минават често покрай мен и някои хора ме питат за това. Приликата е, че са протести. Иначе разликата е доста голяма. Тогава казвахме да се махнат червените и да дойдат нашите. А сега аз не знам кои са нашите. Затова и не участвам. Кои са нашите и какво искат. Абе искаме да го свалим тоя. Добре де, и какво искате да направите, след като го свалите?
  • Това е въпрос, на който никой не отговаря…
  • Те се дразнят, като ги питаш това. И викат, че не било важно – все ще се намери кой да го смени. А аз бих искал да знам кой ще ме управлява. Отровното трио ли, Мая Манолова ли, Слави Трифонов ли, БСП и ДПС ли…
  • Как бяха организирани протестите през 1989-90 година? Тогава нямаше Фейсбук, джиесеми? Как ставаше тази работа?
  • С разлепени по улиците съобщения и с обяви по радиото. Тогава основният въпрос беше да се смени системата. Сегашните казват същото – да се смени системата, но не знаят какво всъщност означава това. Тогава беше ясно, че трябва да се смени еднопартийната тоталитарна власт с демократична многопартийна система. А сега какво искат да се направи?
  • Да сменят Бойко Борисов. Бил управлявал 10 години.
  • Смяната на Бойко Борисов не е смяна на системата. А при сегашните конституционни разпоредби те не могат да сменят главния прокурор по никакъв начин. Обяснявам им, че и двамата ще си подадат оставките – Бойко Борисов през март, а Гешев след 6 години и половина. И да кажат протестиращите – какви са тези кристално чисти нови хора, които ще представят платформа и ще поведат народа след себе си? Защото тези хора на „Орлов мост” в никакъв случай не са народа.
  • Като споменахте „Орлов мост” – как ще коментирате блокадите и барикадите там?
  • Абсолютно не ги приемам. Те не пречат ни най-малко на правителството. То няма изобщо да се трогне от тях. Образно казано, Бойко ги е пуснал да пасат на „Орлов мост”. Прави впечатление, че са в доста хубави палатки, и доста еднакви. Някой им ги е купил, като и хилядите факли, с които направиха шествие по „Цариградско шосе”, но които печално напомнят за Германия през 30-те години на миналия век. Някой ги насъсква. Тези хора пречат единствено на гражданите да се движат, с което нарушават техните права. А да се затварят международни пътища е диващина. В конституцията пише, че има право на протести. Пише, но там не е детайлирано какво трябва да представляват протестите. Това е описано в специален закон, където е указано за кое се иска разрешение, за кое се прави уведомление. Ако протестиращите искат наистина правова държава, те трябва да спазват правата и на другите хора. Не е вярно, че конституцията им дава право да затварят кръстовища. Аз бях не само един от 313-те души, които подписаха конституцията, аз бях и в комисията, която я изработваше, така че не на мен тези тълкувания.
18 ноември 1989 г. Петър Берон на първия опозиционен митинг след свалянето на Тодор Живков. Снимка: Капитал
  • Отново се искат избори за Велико народно събрание…
  • Те трябва да научат как ще стане това. Първо трябва да се вземе решение от обикновеното народно събрание с квалифицирано мнозинство от 2/3. Не е изключено ГЕРБ и съюзниците му отново да имат мнозинство и във ВНС и да имат повече от 200 депутати. Какво правим тогава? Викат – ще се бунтуваме, докато не дойдат нашите.
  • Както казваше Георги Марков – избори до дупка…
  • Това си го спомних и аз. Струва ми се, че ползата от тези дандании сега е да се стреснат малко управляващите и да не направят някои големи зулуми, протестите да им бъдат обица на ухото. Но блокираните кръстовище – това не е работа. Слушах президента на „Подкрепа” Димитър Манолов – 80 на сто от структурите им не са съгласни. А „Подкрепа” беше тази, която беше движещата сила на протестите през 1898-90 и 1997 г. Тогава икономическото положение беше много тежко. Сега днешните хвърлят с кашони пъдпъдъчи яйца, които са много скъпи, по Министерския съвет. Значи не са изпаднали чак толкова. Половината са студенти, които учат в чужбина. През септември ще се отворят университетите им, ще си отидат там и купонът ще свърши. Според мен голяма част от тези млади хора не са платени, а просто са отишли на карнавал, да се видят с тоя-оня, да си направят някое и друго селфи. Докато на протестите има неколцина, които са от съвсем друга категория, които наистина искат властта, но не могат да я получат веднага.
  • Все пак искат да има избори веднага?
  • Ами от тях правителството ще има по-голям кяр, защото няма то да изнася трудностите на идващата зима. На Бойко му е много по-лесно сега да си вземе шапката и да не се занимава през зимата с огромните проблеми, които ще се появят. От всякакъв характер. Но сега в страната няма революционна ситуация. Който е изучавал ленинизма като нас с тебе, знае кога се прави революция…
  • Как беше – когато масите не желаят да живеят по старому, а върховете не могат да управляват по новому?
  • Така е и това определение не е лишено от съдържание. А сега казват – народът ще управлява. Викам им: абе, деца, аз живях 45 години в народна власт. В Русия живееха 70 години при народна власт. При френската революция народът отряза главите на революционерите. В Европа през ХХI век всички държави са държави с партии. Те правят съответни платформи и програми и ги представят на хората да си изберат коя предпочитат. През 1990 г. ние бяхме СДС и казахме – предлагаме многопартийна система, свобода на словото, на печата, равнопоставеност на частната и държавната собственост. Аз лично участвах на над 70 предизборни митинги тогава.
Петър Берон на Кръглата маса, януари 1990 г. Снимка Интернет
  • Много се спекулира обаче по темата „нечестни избори”?
  • Досега няма избори, които да са били отменени по този параграф. Сега искат машинно и електронно гласуване. Хубаво, ще го направят. Ще купят 12 500 машини за гласуване и след това ще се чудим на кого да ги продаваме като холандците. Те имаха такива машини и ги продадоха. В Европа само в околностите на Брюксел има машинно гласуване. А там, където имаше, го отмениха. Електронно гласуване има само в Естония. В Германия имаше -отмениха го. Тука го искат за българите, които живеят в чужбина. Гърция има много по-голяма диаспора зад граница, но те не гласуват електронно, а който иска да гласува, трябва да се върне в родната си страна и да даде гласа си там.
  • Преди години ми бяхте казали, че сте присъствал на гласуване с машини?
  • Да, в Казахстан, когато бях депутат и бях там като наблюдател. Президент беше Назърбаев. Имаше смесено гласуване – машинно и с бюлетини. Събраха всичките резултати, обобщиха ги мирно и тихо в прекрасна празнична атмосфера си бяха избрани 109 депутати, всичките от партията на Назърбаев. А участваха още 8 партии! Не пуснаха нито един от тях.
  • Допускате ли партията на Слави Трифонов наистина да стане основна политическа сила, каквито са засега прогнозите?
  • Не че допускам, това е сигурно. При последното допитване той има почти толкова процента, колкото цялата БСП с всичките й структури. В Италия -коскоджа ми ти страна, управляват комици. Украйна, такава огромна страна, си избра за президент шоумен. Защо у нас да няма? По света стават чудеса, щом като 300 милиона американци можаха да изкарат двама дъртаци да се състезават на президентските избори през ноември. Единият обърна целия свят срещу Америка, другият не може да каже две думи на кръст и е подчертан мошеник, да не говорим, че е на 77 години. Това ли е цветът на американския народ! Така че и ние няма да учудим света.
  • Разговаряме на има-няма 50 метра от сградата на Института по социология, в мазето на който на 7 декември 1989 г. Бе учреден СДС. Какво е състоянието на десницата у нас сега и има ли я въобще?
  • Отказвам се да говоря кое е левица и кое десница. БСП с милионерите ли е левица? Преди време разговарях с един от десните в Демократична България. Той вика – ще видиш какво ще направим като дойдем на власт…Казах му – вие никога, ама никога няма да имате такава власт, каквато имахте, когато бяхте в коалиция с Бойко Борисов. Той им беше дал седем от най-важните министерства – на отбраната, на образованието, на икономиката, на външните работи, на здравеопазването…най важните министерства. Сега им дават 6 процента и ако влязат в следващия парламент, ще бъдат с група от 15 души – нещо като г-н Марешки. Освен това, ако искат да управляват, те трябва да бъдат в коалиция с някого някой ден и не трябва да го плюеш сега. Народът е казал – не плюй в стария кладенец, преди да си изкопал нов. Те какъв нов кладенец ще изкопаят с тези проценти, които имат сега?
  • През 1990 г. СДС извади картата с черепите, сега се носят ковчези и се строят бесилки. Това не отблъсква ли хората?
  • Картата с черепите ни я натресе французинът Жак Сегела, който бе консултант на предизборния щаб на СДС. Анализите след изборите показаха, че тази карта бе причината СДС да загуби поне 5 процента от гласовете тогава. Но пък плакатите с красавицата Лиана Панделиева ни донесоха 5 процента. Тогава нямаше Фейсбук и хората се впечатляваха от тези неща. Митингите не са толкова важни, защото на тях идват хора, които са на твоя акъл, те са съгласни с теб.
  • А имаше ли провокатори на тези митинги?
  • Естествено, че имаше, но не искам да се впускам в тази тема. Но тогава никой не хвърляше яйца по обществени сгради.
  • Каква е според вас ролята на президента Радев в протестите?
  • Гласувал съм за него. Както казваше един мой покоен приятел, гласуват хората, не гласуват кокошките, прасетата и кравите. Как да гласувам за Цецка, за която не гласуват в собственото й село? На шега казвам на мои приятели, че с нейната кандидатура Борисов сам си избра Радев. Но бих казал на президента лично, ако го видя, че не може един държавен глава да казва публично, че правителството е мафия и че съдебната система също е мафия. Това отива във всички медии по цял свят –  казал го е държавният глава, не някой друг. Така не се говори. Аз все цитирам Петко Каравелов, когато при него дошли чуждестранни журналисти в Черната джамия и го попитали дали са го били. Той отвърнал – в мойта страна такива неща не се случват. А да казва Радев, че правителството е съставено от мутри? Като ги разгледам една по една, не ми приличат!

 

 

Д-р Петър Берон е изтъкнат български политик, зоолог и биоспелеолог, изследвал над 700 пещери и открил стотици нови животински видове. Бивш председател на СДС, както и директор на Националния природонаучен музей към БАН. Един от депутатите във Великото народно събрание, който подписва новата Конституция. 

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html