четвъртък, 25 април 2024 г.

Според прокуратурата в летния сарай на Ахмед Доган нищо не е законно

 

Множество нарушения са открити при изграждането и експлоатирането на обекти по Черноморието, констатират проверки на място и по документи, разпоредени от Върховната административна прокуратура (ВАП) на министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на туризма, министъра на околната среда и водите, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и началника на ДНСК. Това съобщение бе публикувано на сайта на Прокуратурата на РБ.

От държавното обвинение съобщиха, че приключила проверка е установила множество нарушения при изграждането и експлоатирането на обекти по Черноморието, без да съобщават имената на собствениците на имотите, но най-вероятно става въпрос за строителството в парк „Росенец“, където се намира лятната резиденция на Ахмед Доган, и при лятната къща на бизнесмена Иво Прокопиев в местността Буджака край Созопол.

И около двата имота през последния месец имаше публични събития – протестно плажуване край резиденцията на Ахмед Доган, организирано от „Да, България!“, и протест в района на вилата на Прокопиев, иницииран от Николай Бареков.

От проверката излиза, че самият летен сарай на Ахмед Доган, всички постройки около него и яхтеното пристанище са незаконни.

Проверката в „Росенец“ е констатирала, че крайбрежна плажна ивица няма статут на морски плаж. Заради поставена строителна стена до нея няма свободен достъп.

Летният сарай. Снимка от сайта на прокуратурата

При проверката на изградените  строежи  и  обекти  на нос „Чукалята“  в парк „Росенец“ е установено, че за строежите „Двуетажна масивна сграда“, „Едноетажна постройка – бунгало“ – №1, „Едноетажна постройка – бунгало“ – №2, „Едноетажна постройка – бунгало“ – №3, „Триетажна масивна сграда“, „Оранжерия – 500м2“, „Двуетажна сграда“ на място не са представени строителни книжа и при проверката в община Бургас не е установено  наличие на одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж. За „Преместваем  обект – охрана“ не е издадено разрешение за поставяне от община Бургас. Всички описани констатации са обективирани в констативни протоколи от 06.08.2020 г., съставени от инспектори на РДНСК-Бургас, пише в съобщението на прокуратурата на РБ.

От резултатите от проверките става ясно, че за специализиран пристанищен обект „Пристан за яхти и лодки – Отманли“ удостоверение за експлоатационна годност не е издавано.

Незаконното пристанище. Снимка от сайта на прокуратурата

От проверката на място, както и от кадастрални скици на имота се установява, че пристрояването на пристанището не е извършено през 80-те години на миналия век, както е посочено в нотариалния акт. За констатираните данни за извършено документно престъпление материалите се изпращат на ВКП.

Липсват разрешителни  за пристана за яхти, кейовата стена в имота и двуетажна постройка. Сезирани са началникът на ДНСК и кметът на Бургас.

Къщата в Буджака. Снимка от сайта на прокуратурата

Нарушенията около лятната къща в Буджака са свързани с външния басейн и с несъответствие с Подробния устройствен план. Сезиран е кметът на Созопол.

Проблеми са открити и при жилищна сграда в Обзор, като от прессъобщението на прокуратурата не става ясно кой е собственикът на проверения обект.

Обектът в Обзор, където също са открити нарушения. Снимка от сайта на прокуратурата

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html