петък, 19 април 2024 г.

Нинова направи на маймуни и свои, и чужди

Автор: Тодор Токин/anteni.bg

Съвсем очаквано извънредното заседание на парламента, поискано от БСП, се провали поради липса на кворум. Съвсем очаквано в залата не влязоха депутатите от управляващата коалиция ГЕРБ-Обединени патриоти, очаквано и ВОЛЯ на Марешки бойкотира заседанието, след като от партията излязоха с декларация, че няма да подкрепят „отчаяни акции на БСП в опит да се докопа до властта“.

Дойдоха и малко депутати от ДПС, а един от тях – Хамид Хамид, бе обсипан с яйца от тълпата протестиращи пред парламента.

Неочаквано донякъде обаче бе отсъствието на 14 червени депутати, които направо бойкотираха председателката на групата си точно на старта на вътрешнопартийната предизборна кампания за пряк избор на председател на столетницата.

Струва си да цитираме мнението на двама от конкурентите на Нинова за пост № 1 на „Позитано“ 20.

Валери Жаблянов:

„Възприемат БСП като продължението на ГЕРБ. Възприемат стила на лидерката на БСП Корнелия Нинова като огледален образ на стила на Бойко Борисов. И до голяма степен това може да намери и своите реални основания. Нинова влиза в надпреварата, без да има оценка за 4-годишното ѝ управление. Нито един орган на партията не е направил оценка за управлението на председателя за последните 4 години. Нинова иска доверието на социалистите, без да е направила дори самата отчет за управлението си. Тя не успя да постигне диалог с хората в партията и най-вече с младите поколения“.

Красимир Янков:

„Учудващо е, че Корнелия Нинова предлага актуализация на бюджета. Tакава актуализация отнема поне 30-40 дни, това е против исканията на хората, които искат оставка. Процедурата дава възможност на правителството да претендира, че е обществено значимо. То бива легитимирано в това време. Минава тази актуализация и влизаме в процедурата за бюджет за следващата година”.

Плътен полицейски кордон срещу протестиращите пред НС, което не им попречи да замерят депутатите с яйца и домати. Снимка: Big5.

Но още по-учудващо е, че от БСП не са представили предложения за актуализация на бюджета, което бе едно от исканията за свикване на извънредното заседание. Интересно, ако все пак имаше кворум, какво ли щяха да предложат Нинова и верните й Свиленски, Зарков и Таско Ерменков?

Втората точка, включена от БСП в исканото от нея извънредно заседание, бе за разправата с две журналистки от група хулигани по време на Националната конференция на ГЕРБ миналата седмица. Събитие, отдавна оттекло в канала. Но днес тълпата озверели протестиращи малтретираха друга журналистка, замеряха я с яйца и домати под носа на Свиленски, който излезе да извести протестърите за това, че заседанието се е провалило поради отсъствието на депутатите от ГЕРБ. И нито дума за ставащото пред очите му изстъпление срещу беззащитна жена от страна на 100-килограмови мъжаги. Минути по-късно на пресконференция Нинова също се направи, че не знае за случката пред вратата на Народното събрание. Но и да знаеше, нямаше да реагира, камо ли да иска извънредно заседание заради линча над колежката, тъй като тя е персона нонграта на „Позитано“ 20. Защото не е от тези представители на медиите, дето носят рози по пленумите на кандидатката за втори червен мандат.

Корнелия Нинова е като огледален образ на стила на Бойко Борисов, смята съперникът й за лидерския пост в БСП Валери Жаблянов. Снимка: интернет

Що се отнася до депутатите от ГЕРБ, те постъпиха правилно. От какъв зор трябваше да участват във вътрешнопартийната предизборна кампания на Нинова срещу конкурентите й? Защото отдавна бе ясно, че тя иска извънредното заседание само като трибуна, от която да заклейми Бойко Борисов и правителството и така да изпъкне  с доста гърди пред останалите кандидати в очите на редовите избиратели социалисти като боркиня № 1 срещу „диктатурата“. А това, че направи на маймуни и свои, и чужди, прекъсна отпуските на едни и си поигра на иди ми-дойди ми с други, сигурно й е влизало в плановете. Та тя цял един конгрес на БСП свика, само и само да обяви, че няма да подава оставка, след като ден преди това я бе подала, та едно извънредно заседание ли…

Е, не стана. Предизборната отчаяна пиар акция на Нинова бе провалена. Мъка…

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html