петък, 29 март 2024 г.

Мавродиев ще съди Ламбовски за поискан рекет в особено големи размери

Бившият изпълнителен директор на Българската банка за развитие и на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев ще съди Димитър Ламбовски за поискан рекет в особено големи размери.

 

Искът е подаден в Гърция, защото това е мястото на престъпното деяние, уточнява Стоян Мавродиев в съобщение до медиите от тази сутрин. Това може да породи международен скандал.

Стоян Мавродиев, снимка: интернет

Ето и пълния текст на писмото:

 

Обръщам се към вас по повод клеветническата кампания, подета срещу мен от Димитър Ламбовски с цел да отклони вниманието от скандала с видеото, в което той се обръща към Христо Иванов с реплика за Младен Михалев-Маджо.

 

След огромния публичен конфуз за председателя на партия „Да, България“ и нестихващия скандал, в определени медии бяха разпространени анонимни твърдения, че аз притежавам къща в Гърция, а за повече сензационност бяха намесени имената на премиера Бойко Борисов и на депутата от ДПС Делян Пеевски. В този компромат няма грам истина!

 

Не притежавам къща в Гърция и това лесно може да се провери в имотните регистри на страната. Наети от мен гръцки адвокати работят от две седмица по жалба за изнудване срещу Димитър Ламбовски. Събрани са доказателства за заплахите на Ламбовски към мен – за поискан рекет в особено големи размери, както и заплахите му да съсипе мен и посочените по-горе политици.

 

Тъй като мястото на престъпното деяние е в Гърция – искът ми е адресиран към гръцките власти. Вече са сезирани следствените органи и прокуратурата в Гърция. В момента, в който бъдат предприети действия от гръцките власти, ще ви информирам с всички подробности.

 

Български адвокати ще подадат жалби в българската прокуратура срещу медиите, позволили си да тиражират анонимните съчинения с абсолютни лъжи срещу мен.

Скрийншот от скандалното видео на разговора между Христо Иванов и Димитър Ламбовски. Снимка: интернет

Припомняме, че Стоян Мавродиев е един от авторите на икономическата програма на партия ГЕРБ и ръководител на екипа, работил върху програмата. През 2009 година е избран за депутат от партията в 41-вото народно събрание. В него е заместник-председател на Комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм, член на бюджетната комисия и ръководител на делегацията на НС в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. В средата на 2010 година Мавродиев е сред вносителите на промени в закона за Комисията за финансов надзор, в резултат на които ръководният състав на комисията е сменен преди срока, а самият Мавродиев е избран за председател на комисията.

 

През септември 2017 година е избран за директор на Българската банка за развитие (ББР). През април 2020 година, в разгара на пандемията от коронавирус, министър-председателят Бойко Борисов разпорежда да бъдат освободени от длъжност Мавродиев и целият директорски борд на банката, като повод става отпуснат от банката кредит в размер на 75 милиона лева на дружество със скромни приходи, притежавано от фирма за събиране на вземания.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html