петък, 29 март 2024 г.

Извънредното заседание на парламента се провали поради липса на кворум

Няма кворум – обяви в 9,03 ч председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. В залата се бяха регистрирали една 78 депутати при изискуемите 121 за провеждането на извънредното заседание, поискано от БСП за актуализацията на бюджета и малтретирането на журналисти по време на националната конференция на ГЕРБ миналата седмица..

Снимка: news.bg

В залата бяха само депутати от БСП и ДПС.

От управляващата коалиция присъства само Караянчева, отсъстваха ГЕРБ и патриотите, ВОЛЯ също бойкотира.

Регистрацията си депутатите правеха от 8 часа на ръка, защото компютърната система е преместена в новата пленарна зала в бившия партиен дом.

Няма кворум, приятен ден, каза Караянчева и след повторната регистрация. Тогава в залата влезе и зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Александър Ненков, за да проследи преброяването. От БСП скандираха „Оставка”, но председателката на парламента контрира Корнелия Нинова, че и от социалистите мнозина не са в залата.

Пред парламента са се събрали протестиращи, които скандираха „Оставка” и „Борисов е позор, оставка и затвор”. Един оратор заяви, че в парламента няма депутати, а прасета и припомни какво се прави с прасетата през зимата. Трети нарече депутатите „политически проститутки”, чуха се и много обидни думи за Караянчева. Сградата се охранява от плътен кордон полицаи.

На извънредна пресконференция Корнелия Нинова обяви, че с бойкота си ГЕРБ са си направили ритуално самоубийство от страх и че Борисов за пореден път е погазил закона и е унищожил парламентаризма. Единственият изход от кризата е оставка на Бойко Борисов и  разпускането на парламента, за пореден път заяви председателката на ПГ на БСП.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html