понеделник, 4 декември 2023 г.

Идеята за независима Шотландия набира скорост

Мнозинството от шотландците подкрепят идеята за независимост от Обединеното кралство, показва публикувано вчера проучване на института „Югов“, предаде Ройтерс.

Анкетата, направена за в. „Таймс“, показва, че ако има референдум, 53 процента от гласоподавателите биха гласували за независимост на Шотландия. Това е с 2 процентни пункта повече спрямо данните от проучване през януари и е най-силната подкрепа за независимост на Шотландия, регистрирана в социологическо проучване на „Югов“.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън. Снимка: интернет

Данните показват и увеличаване на подкрепата за Шотландската национална партия, която може да получи безпрецедентно мнозинство в шотландския парламент на изборите догодина, отбелязва БТА.

Според респондентите – 1142 пълнолетни лица, анкетирани в периода 6-10 август – местните власти в Шотландия са се справили много по-добре от централните власти в Лондон в борбата срещу коронавируса.

Референдум за независимост се проведе в Шотландия през 2014 г. Тогава обаче мнозинството граждани се обявиха за оставане в състава на Обединеното кралство.

Кралство Шотландия е основано през 843 г. от Кенет Макалпин, който става крал Кенет I. Шотландия съществува като независима държава до 1 май 1707 г., когато Актът на обединението съединява Шотландия и Кралство Англия в Кралство Великобритания. Първи министър на Шотландия от 20 ноември 2014 г. е Никола Стърджън от Шотландската национална партия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html