вторник, 23 април 2024 г.

Тръмп: Ако Байдън победи на изборите, ще трябва да научим китайски

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ако неговият съперник демократичен кандидат Джо Байдън спечели на предстоящите президентски избори, Китай ще превземе САЩ и хората ще трябва да учат китайски, пише РИА „Новости“.

„Те (Китай) ще превземат САЩ, ако той (Байдън) спечели, а при мен те имаха най-лошата си година от 67 години насам, защото аз им наложих адски много… Имаме десетки милиарди долари от Китай и това имаше огромно отрицателно въздействие върху Китай“, отговори Тръмп в интервю с американския журналист Хю Хюит.

„Ако не спечеля изборите, Китай ще притежава САЩ… Трябва да се научите да говорите китайски, ако искате да знаете истината“, каза Тръмп.

Тръмп: Бих казал, че имахме страхотни отношения с председателя Си… Но отношенията ми с него вече не са толкова добри заради това, което те направиха с китайския вирус. Снимка: news.bg

Говорейки за отношенията  си с китайския лидер Си Дзинпин, Тръмп каза, че те са се влошили поради ситуацията с коронавируса. „Имах много добри отношения с председателя Си. Бих казал дори по-добри, отколкото просто добри. Бих казал, че имахме страхотни отношения… Но отношенията ми с него вече не са толкова добри заради това, което те направиха с китайския вирус“, заяви американският президент.

Американските власти по-рано заявиха, че обмислят версии за появата на нов коронавирус в лабораторията на китайския град Ухан и възнамеряват да установят неговия произход. Доналд Тръмп заплаши Китай с последствия, ако се окаже, че Пекин нарочно е разрешил избухването на COVID-19. Впоследствие държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че САЩ имат доказателства, че Китай крие ситуацията с коронавируса.

Китайските власти обаче многократно заявявиха, че от самото начало се придържат към открита и отговорна позиция по отношение на публикуването на данни за коронавирусната епидемия, припомня РИА „Новости“.

Anteni.bg припомня, че първите съобщения за огнища на коронавирус в Китай бяха от края на 2019 г. До момента вирусът е заразил над 20 млн. души по света и е отнел най-малко 735 хил. човешки живота. САЩ остават най-силно потърпевшата страна от COVID-19 с близо 5,1 млн. заразени и над 163 хил. смъртни случая.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html