петък, 26 април 2024 г.

Бивш съветник на Путин: Лукашенко лъже! Съперничката му го разгроми, печели със 70-75 %

Президентът на Беларус Александър Лукашенко лъже! Съперничката му в президентските избори Светлана Тихоновская го разгроми, спечели  70-75 %. Това заяви в интервю топ икономистът Андрей Иларионов, бивш съветник на Путин и представител на Русия в Г-8, сътрудник на вашингтонския институт „Катон“, сега сред най-сериозните критици на Кремъл, съобщава сайтът Faktor.bg.

Андрей Иларионов, снимка Faktor.bg

„Екзитполовете показват, че тя печели пет-шест пъти повече гласове от него, на места 10 пъти. Вече са обнародвани огромно количество протоколи. Това е абсолютен разгром. Очакваше се, че опозицията може да спечели повече гласове от Лукашенко, но такова съотношение никой не очакваше. Той трябва да си отиде. Единственият му ход е да предаде властта на този, за когото гласува беларуският народ. Няма съмнение, че Лукашенко ще си отиде. Въпросът е дали ще свърши като Кадафи, като Чаушеску или по някакъв друг начин“, смята Иларионов и допълва, че оставането му означава кръвопролитие.

Има реална опасност Русия да окупира Беларус, смята Иларионов. Той заяви, че събитията могат да протекат по начин, подобен на руското нахлуване в Украйна след Майдана.

 

Снимка: Webcafe

За трета поредна нощ Беларус беше обхванат от протести срещу измамата в предварителните резултати от президентските избори в неделя, според която президентът Александър Лукашенко, управляващ страната от 26 години, е спечелил над 80 процента от гласовете.

Хиляди хора участваха в протестите в редица градове.

В столицата Минск демонстрантите издигнаха барикади. Полицията се опитваше да разпръсне протестиращите с гумени куршуми и шумови гранати, предаде ДПА. Видео кадри в социалните мрежи показват униформени мъже да бият и ритат цивилни.

Протестните акции в Минск вчера се преместиха от центъра на града в жилищните райони, отбелязва ТАСС. Практически целият център на столицата беше блокиран от спецчастите ОМОН, вътрешните войски и други силови структури, за да попречат на протестиращите да повторят сценария от предишните два дни.

Междувременно РИА „Новости“ съобщи, че силите за сигурност в Беларус са нападнали журналистите на руската служба на Би Би Си в Минск по време на протестите.

И тримата журналисти са имали акредитации, издадени от Министерството на външните работи на Беларус, били са облечени с идентификационни жилетки и с лични документи, се казва в изявление на сайта на медията.

Група мъже в черни униформи без идентификационни марки се приближиха до журналистите, един от тях поиска акредитация, след което дръпна картата на кореспондента, изтръгна камерата от ръцете му и се опита да я счупи, съобщава РИА „Новости“.

Други двама журналисти на Би Би Си помолиха служителите по сигурността да върнат акредитационната карта, но в отговор двама от тях започнаха да бият оператора и да удрят камерата му. Журналистите не са били задържани.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html