петък, 19 април 2024 г.

Турски военни кораби отново провокират Гърция, тя свиква извънредна среща на ЕС

Гръцки войници. Снимка: Неос Космос.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е поискал свикване на извънредна среща на ЕС заради продължаващите турски провокации в Средиземно море, съобщи АФП.

Конкретният повод в случая е турски кораб, изпратен в богатата на газ източна част на морето. Атина има претенции, че находището ѝ принадлежи. Същите има и Анкара.

Турция е пратила в понеделник изследователския кораб „Оруч Реис“ заедно с два други военни кораба, които ще проучат района за бъдещи сондажи.

Мястото се намира между Гърция и Кипър и според международната общност Турция няма права над него. Това обаче не спира Анкара.

На място са изпратени гръцки военни кораби. Обявена е тревога и готовност за бой. Важно е да се отбележи, че едва ли ще се стигне до сблъсък, но това е поредна провокация от страна на Турция към Гърция.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу се закани, че до края на месеца страната му ще издаде нови лицензи за сондажи в източната част на Средиземноморието.

ЕС обаче отрича правото на азиатската държава да прави това и се закани с ответни мерки. Гръцкият външен министър е обсъдил темата и с посланика на САЩ в страната.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html