петък, 29 март 2024 г.

Татяна Дончева: Ламбовски е момче на СИК

Ламбовски е момче на СИК. Всеки може да си чукне в интернет и да разбере“, заяви лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева.

снимка: Би Ти Ви

Така тя коментира неловката ситуация, в която се озова Христо Иванов по време на протеста преди две вечери, когато по време на живо включване във фейсбук към него се приближава човек, който му казва, че си е изключил телефона, защото „тоя“ е звънял на Маджо.

Съпредседателят на „Демократична България“ му казва, че са на живо, след което мъжът, по-късно разпознат като бившия депутат от НДСВ Димитър Ламбовски, попаднал отново в публичното пространство като свидетел в третата част на разработката „Осемте джуджета“ на Антикорупционния фонд, се отдръпва. След малко се връща и казва „Да не ни забравиш, като станеш премиер“ и „Имаш ли две минути после“.

Социалните мрежи загряха при споменаването на едно от знаковите имена от бившата групировка СИК и поискаха обяснение.

Карикатуристът Христо Комарницки написа:

„Кой и защо си говори с Маджо?
Кой и защо докладва и предава информация от първа ръка за разговори с Маджо на Христо Иванов?
Защо Христо Иванов се притеснява от темата за разговори с Маджо и прекъсва своя събеседник за тази информация, но пък е много словоохотлив с други събеседници и теми?“
Късно вечерта на 9 август Христо Иванов отговори:

„Във връзка с въпроси, които ми е задал Christo Komarnitski, по повод последното ми живо включване от Орлов мост, да уточня:
По време на протестите към мен постоянно се обръщат хора, които искат да се снимаме, да се запознаем, а често и да ми споделят всякакви информации и разкрития.
По същия начин, след излъчването на третата серия на “Осемте джуджета”, г-н Димитър Ламбовски се запозна с мен на един от протестите. Имали сме няколко разменени реплики във връзка с тази история.
Днес той се приближи към мен по време на мое живо включване, за да се снима с мен и каза фразата “изключил съм си телефона, защото тоя се обадил на Маджо…”. Прекъснах го, защото не смятам, че моите лайфове трябва да се превръщат в платформа за разпространение на подобни сюжети.
Разбирам, че ако свидетел по “Осемте джудета” казва, че си е изключил телефона, защото някой е разговарял с Маджо, това преставлява интерес, но лично аз нямам никаква представа коя мутра с коя друга мутра е разговаряла.
Това е всичко, което аз мога да кажа по темата.“

Вчера Ивайло Мирчев от „Демократична България“ разкри, че „тоя“ е бившият шеф на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев. Управляващата коалиция в лицето на Валери Симеонов опита да обвърже Иванов и протестите с Маджо на база на излъченото във фейсбук.

Димитър Ламбовски. снимка: bTV

„Не се задълбочавайте. В старите антифашистки сюжети имаше една фигура, наречена агент провокатор, това е Ламбовски. Аз не вярвам че Христо Иванов е спрял излъчването, защото смятал, че ще злепостави Ламбовски. По-скоро го е спрял, защото не е знаел какво още ще изръси Ламбовски пред камерата“, коментира историята Дончева днес.

Според нея нищо от това не уличава Христо Иванов, но показва, че „СИК може да използва и такива хора за дискредитиране“ на част от разпознаваемите фигури на протеста.

„Имам някои наблюдения, че в много странни моменти се появяват такива лица, които 15 години не съм виждала, от странната част на НДСВ, такова лице имаше и при ареста на Минчо Спасов. Сега няма да му споменавам името, започна да флиртува с полицаите, да обяснява на протестиращите, че трябва да блокират трамвайните релси и т.н.

Бих събрала трите изречения така: Ламбовски е странна персона, която, като депутат от НДСВ, имаше огромни интереси в енергетиката, които не се вписваха нито в неговото образование, нито в неговата квалификация, нито в нищо. Изведнъж тои човек започва да се явява като свидетел по разни дела. По делото „Ченалова“ например той е бил свидетел, че някой му казал нещо (става въпрос за бившата вече съдийка Румяна Ченалова – б.р.). Какъв си ти, защо през теб обвинението си обяснява тези, като ти дори нищо не можеш да потвърдиш, какво значи: някой ми каза, затова идвам да свидетелствам?

По същия начин се появява при „джуджетата“. Как твърди, че Франтишек му бил дал едни пари, които са иззети като доказателства? Значи, има ред за съхраняване на веществени доказателства, има и ред за съхраняване на пари. За първи път чувам обвинението да съхранява пари, като дава на някого парите. Като какъв е взел парите Ламбовски? Тепърва ще се рови в „Осемте джуджета“. Очевидно Иван Гешев сега е чадър, но гражданското общество трябва да стигне докрай“, допълни Дончева.

Татяна Дончева, която има прелюбопитен старт в кариерата след студентството в Юридическия факултет, говори и за главния прокурор Иван Гешев, чиято оставка протестите искат вече повече от месец. Самата Дончева, която също е работила в прокуратурата при странни обстоятелства, е от върлите противници на Гешев. По думите й вече имало достатъчно натрупани точки, по които да се поиска отстраняването на главния прокурор, които биха били защитими пред международни институции, и подобен акт лежи на „техническото мнозинство във Висшия съдебен съвет, не на аргументите за отстраняване“. Според нея при следващ парламент и следващо мнозинство в него може да се окаже, че и мнозинството във ВСС е различно.

Дончева заяви, че по няколко пункта Гешев вече е изработил отстраняването си, „няма нужда да се обосновава, то вече е обосновано“. Но ситуацията с „Осемте джуджета“ трябва да се разследва, да се задълбочи, да не се окаже, че и там „Гешев не е непричом“.

„Гражданските протести имат суперважна роля. Обществото, което изглеждаше мъртво, не заспало, се събуди. Дойдоха нови поколения. След като формацията на неграмотниците от ГЕРБ може 10 години да стои на власт и да ни ходи по главите, бъдете спокойни, интелигентните млади хора също ще се справят“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html