петък, 29 март 2024 г.

Сто социалисти поискаха Нинова да свика спешен пленум

Сто социалисти, сред които членове на Националния съвет на БСП и депутати, поискаха от Изпълнителното бюро на партията спешно да свика пленум. Искането е подписано от представители на всички „крила“ в БСП, под него личат имената на бившите соцлидери, предшественици на Нинова – Сергей Станишев и Михаил Миков, на Ангел Найденов, Атанас Мерджанов, Красимир Янков (който е сред петимата кандидати за лидер на партията), Антон Кутев, Велислава Дърева, Валери Жаблянов – също кандидат за лидер, Янаки Стоилов, Георги Гергов и други.

Предшествениците на Корнелия Нинова Сергей Станишев и Михаил Миков са сред стоте, които искат спешен пленум на столетницата. Снимка: Канал 3

В писмото 100-те настояват Националният съвет да се събере и да се занимае с належащи организационни въпроси преди вота за лидер на партията на 12 септември и с политическата криза в страната и спадналото доверие не само в правителството, но и в социалистическата партия.

„Вместо да разширява влиянието си, БСП  бележи сериозен спад. Партията изостава от дневния ред на България – няма позиция по нестихващите протести и не предлага изход от кризата, който да убеди българите, че съществува алтернатива на днешното управление“, пише в документа, цитиран от Dariknews.

Посочва се още, че социалистите трябва ясно да се обявят против промени в Конституцията, каквито гласове се чуват. „БСП, като носител на каузата за утвърждаването на България като република с парламентарно управление, съгласно основния закон на страната, е длъжна в най-кратки срокове да излезе със своя позиция и да отхвърли всякакви опити за ревизия на Конституцията“, пишат още 100-те. Конституцията от 1991 г. бе приета от Седмото велико народно събрание, в което БСП имаше абсолютно мнозинство.

Подписалите се под искането напомнят, че несвикването на пленум на всеки два месеца е нарушение на устава.

„Вече трети месец ръководството отказва да свика заседание на Националния съвет, с тенденция това да продължи до средата на септември“, припомнят авторите на искането, както и проваления опит от ръководството да се проведе пленум на 12 юли. „Председателката иска с подписка парламентът да заседава за актуализация на бюджета, а за партията отказва“, коментираха по адрес на Корнелия Нинова подписали се под искането за спешно свикване на Националния съвет на БСП.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html